Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

We zien overal plexiglas, maar hoe effectief is dit eigenlijk?

we-zien-overal-plexiglas-maar-hoe-effectief-is-dit-eigenlijk.jpg

Veel supermarkten, drogisterijen en andere winkels zijn inmiddels rijkelijk voorzien van plexiglas. Bedrijven die dit soort kunstglas – ook wel een kuch- of spatschermproduceren, kunnen de stijgende vraag nauwelijks bijhouden.

Maar hoe effectief is plexiglas eigenlijk? Houdt dat stukje kunststof het virus echt tegen? 

Hoe effectief is plexiglas?

De kuch- en spatschermen die vaak gemaakt worden van het kunststof plexiglas worden door veel bedrijven ingezet om de verspreiding van vochtdruppeltjes tegen te gaan. Hierdoor zou ook de verspreiding van het coronavirus, dat zich veelal via hoest- en niesdruppels in de lucht verspreidt, moeten worden tegengehouden. Toch is er nog geen uitvoerig onderzoek gedaan naar hoe effectief plexiglas nou echt tegen het coronavirus werkt. Dat komt voornamelijk omdat deze pas zo’n anderhalve maand in gebruik zijn.

Een woordvoerder van het RIVM laat weten dat ze denken dat dit een goede barrière vormt. Ook Martine Reij, universitair docent van het departement Agro-technologie en Voedingswetenschappen van de Wageningen University, denkt dat dit een verstandige maatregel is. Volgens haar helpt het besmette en onbesmette mensen te scheiden waardoor besmetting kan worden voorkomen. Concreet bewijs van de effectiviteit van plexiglas blijft voor nu dus nog even uit.

Hoe groter het scherm, hoe beter

Directeur Arnoud Vos van Vos Kunststoffen vertelt aan het RTL Nieuws dat volgens hem vooral de afmeting van zo’n plexiglas scherm bepaalt hoe effectief en vooral hoe veilig het werkt. Hoe groter, hoe beter en ook is het cruciaal dat het scherm echt goed past. Volgens hem moet je een bepaalde ruimte met het kunststof glas volledig kunnen afsluiten voor optimale bescherming. Zo zorg je dat je het eerste contact met het virus vermijdt. Toch sluit hij de kans op besmetting ondanks een plexiglas scherm niet uit. Volledige garantie kan een scherm dus niet bieden. Ook is het bij een kassa, op kantoor of in het openbaar vervoer een stuk makkelijker om plexiglas in te zetten als een soort barrière. Op een terras of in een café is dat afsluitende effect een stuk lastiger te realiseren.

Lees ook: Déze twee stoffen kun je het best gebruiken om zelf een mondkapje te maken

Het juiste materiaal

Het plexiglas gaat op dit moment dus als warme broodjes over de toonbank. Daarbij wordt vooral voor acrylaat gekozen. Dit soort plexiglas heeft ook nog een UV-bescherming, handig voor als we straks weer het terras op mogen. Toch ligt de voorkeur van Vos vooral bij polycarbonaat. Dat is een nog steviger materiaal waar bijvoorbeeld veiligheidsbrillen van worden gemaakt. Het is dan wel duurder, maar je kunt er met een hamer op slaan zonder dat het kapot gaat. Daarnaast werkt het ook brandvertragend. Toch maakt het volgens het RIVM niet uit wel materiaal er voor zo’n kuch- of spatscherm wordt gebruikt, zo lang het maar geen vocht doorlaat.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, EenVandaag
Beeld | iStock

M20

Margriet 20 ligt in de winkels, met alles over (in je eentje) bewegen met de mooiste fiets- én wandelroutes in Nederland. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant