Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít zegt de plek van je puistjes over je gezondheid

dit-zegt-de-plek-van-je-puistjes-over-je-gezondheid.jpg

Puistjes: je hebt ze liever niet en wilt er zo snel mogelijk weer vanaf. Wees er toch maar alert op. Het kan namelijk zijn dat je huid je iets probeert te ‘vertellen’. Vaker terugkerende puistjes op specifieke plekjes op je gezicht kunnen duiden op onderliggende gezondheidsproblemen.

Wanneer je een tijdje niet zo goed eet of gestrest bent, zul je dit meteen kunnen merken aan je huid. Maar wist je dat je puistjes soms ook betekenen dat er iets anders aan de hand is?

Puistjes op je kin

Puistjes op je kin kunnen duiden op problemen met je hormoonhuishouding of nieren. Een andere anticonceptiepil zou kunnen helpen om de puistjes op deze plek te verminderen. Het kan ook zijn dat je met vieze handen je gezicht aanraakt. Probeer te vermijden dat je met je kin op je handen steunt.

Puistjes bij je wenkbrauwen of rond je slapen

Als je vaak puistjes rond je wenkbrauwen of slapen hebt, ligt het misschien aan problemen met je galblaas, een slechte bloedsomloop, het eten van vet of bewerkt voedsel of drinken van alcohol. Je kunt de puistjes verminderen door veel water te drinken en goed en gevarieerd te eten.

Puistjes op je neus

Als je puistjes op je neus hebt, is dit misschien te wijten aan een slecht dieet, een slechte bloedsomloop of darmproblemen (zoals constipatie of een opgeblazen gevoel). Gezond eten met veel vitamine B en minder zout helpt puistjes te voorkomen. Je kunt ook proberen om de huid rondom de neus te masseren om de bloedsomloop te stimuleren – wel met schone handen, natuurlijk.

Puistjes rondom je lippen

Ook hier kunnen darmproblemen en onvoldoende gevarieerd eten de oorzaak zijn. Met name pittig of gefrituurd voedsel werkt puistjes in dit gebied in de hand. Meer fruit, groente en vezels eten zou moeten helpen.

Puistjes op je voorhoofd

Puistjes op deze plek kunnen meerdere oorzaken hebben. Spijsverteringsproblemen, problemen met de dunne darm en lever, stress, onregelmatige nachtrust, een slecht dieet, verkeerde haarproducten of je haar dragen met een pony. Voldoende slapen, veel water drinken en gezond eten kunnen wonderen doen.

Puistjes op je oren

Wanneer je nieren niet goed werken, merk je dit meestal het eerst aan je oren. Het kan zijn dat je niet genoeg voedingsstoffen of vocht binnenkrijgt, wat doorwerkt op je nieren. Ook hier geldt: drink veel water en eet gezond. Vermijd cafeïne en zout.

Puistjes op je wangen

De grootste oorzaak van puistjes op je wangen is een vieze mobiele telefoon, kussensloop of make-upkwast. Het is belangrijk dat je alles waarmee je huid in aanraking komt goed schoonhoudt. Je kussensloop zou je zelfs om de twee dagen moeten verschonen. Ook een aantal onderliggende gezondheidsproblemen kan leiden tot puistjes op je wangen; met name long- of leverproblemen en maagklachten. Vermijd het eten van grote porties en stress.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NSMBL.nl
Beeld | iStock

Ook interessant