null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Plastic flesje hergebruiken? Zo (on)schadelijk is dat écht

Het is misschien goed voor het milieu om een plastic flesje vaker te gebruiken, maar hoe goed is dat eigenlijk voor je gezondheid? Plastic verpakkingen kunnen schadelijke stoffen afgeven. Wordt dat erger naarmate je ze vaker gebruikt?

En hoe zit dat eigenlijk met de hoeveelheid bacteriën op een hergebruikt plastic flesje?

Schadelijke stoffen

Dat plastic verpakkingen stoffen kunnen ‘lekken’ die kankerverwekkend of hormoonverstorend kunnen zijn, weten we al een tijdje. Maar de hoeveelheid die daardoor vrijkomt is zó klein, dat het onschadelijk zou zijn voor onze gezondheid. Maar is dat ook zo wanneer je plastic flesjes meerdere keren vult? Ook dat kan geen kwaad, vertelt toxicoloog Ivonne Rietjens van Wageningen UR aan Margriet. Zelf vult ze een plastic flesje ook gewoon na met kraanwater. "Plastic lekt eigenlijk altijd wel íets, daar is gewoon geen ontkomen aan. Maar het is niet zo dat het steeds méér gaat lekken.” Wel raadt ze aan het water dagelijks te verversen. Niet alleen voor de plastic deeltjes, maar ook omdat dat gewoon wel zo fris is.

'Beter' dan nieuw plastic flesje

Het hergebruiken van een plastic flesje is misschien zelfs beter dan steeds een nieuw flesje te pakken. Want: hoe langer je eten of drinken in een plastic verpakking bewaart, hoe meer stoffen uit het plastic erin kunnen sijpelen. Rietjens: "Het zou dus best kunnen dat er in nieuwe flesjes bronwater in de supermarkt meer stofjes zitten dan in het lege flesje dat je 's ochtends met kraanwater hebt gevuld," vertelt Rietjens. "In die zin kun je beter 's ochtends een leeg flesje water vullen en dat nog dezelfde dag opdrinken."

Bacteriën in plastic flesje

Wel zitten er veel meer bacteriën in flesjes die je vaker dan een keer gebruikt. Volgens het Voedingscentrum kan een waterflesje dat continu opnieuw gebruikt wordt wel miljoenen bacteriën bevatten als je ‘m niet goed schoonmaakt. Vooral zo’n flesje met een uittrekdop of sportdop is een bron van bacteriën: die zijn namelijk lastiger schoon te spoelen. Gelukkig is de kans dat je er echt ziek van wordt volgens hen maar erg klein, omdat het je eigen bacteriën zijn. Toch is het wel verstandig om je flesjes – plastic of juist een hervulbare – regelmatig even schoon te maken. Dat doe je bijvoorbeeld door ze om te spoelen met warm water en wat afwasmiddel of baking soda. Dan vertraag je de bacteriegroei en kun je dus uit een lekkere frisse fles je water drinken.

Alleen voor water of frisdrank gebruiken

Vul een plastic flesje waar water in heeft gezeten niet met iets anders dan water of frisdrank. Een veranderende structuur of temperatuur kan volgens toxicoloog Ivonne Rietjens er namelijk wél voor zorgen dat het plastic gemakkelijker schadelijke stoffen afgeeft. Zo zijn bepaalde stofjes makkelijker oplosbaar in vet, en andere weer in water. Fabrikanten weten dit en hebben zich aan bepaalde regels te houden als ze verpakkingen maken.

"Daarom is het belangrijk om plastic verpakkingen te gebruiken waarvoor ze gemaakt zijn", weet Rietjes. "Stop dus bijvoorbeeld niet een diepvriesbakje in de magnetron. En een flesje waar water of frisdrank in heeft gezeten, kun je beter niet met olijfolie navullen." Ook uit een plastic flesje dat lange tijd in de auto gelegen heeft, kun je beter niet meer drinken. Daarin kunnen door de temperatuur namelijk ook extra schadelijke stoffen vrijgekomen zijn.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Voedingscentrum

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden