null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Plassen onder de douche? Dat is voor je blaas geen goed idee

Misschien heb je wel eens gehoord dat plassen onder de douche goed zou zijn, en dat je dit best wat vaker mag doen. Dat klopt wel als je dat doet voor het milieu, maar voor je blaas is plassen onder de douche een minder goed idee. 

We leggen het je uit.

Plassen onder de douche is slecht voor je blaas

Hoewel het vanuit milieuoverwegingen een nobel gebaar is om te plassen onder de douche, is het voor vrouwen een slecht idee. Dat komt omdat het nadelige gevolgen kan hebben voor je blaas. Aan LINDA legt bekken fysiotherapeut Ylenia Degli Esposti uit dat af en toe een keertje plassen weinig kwaad kan, maar dat je hier geen gewoonte van moet maken. Als je standaard onder de douche de boel laat lopen, dan kunnen je hersenen stromend water namelijk gaan koppelen aan plassen. Dat kan ertoe leiden dat wanneer er op een ander moment een kraan openstaat, je direct aandrang voelt om naar de wc te gaan.

Daarom moet je volgens Degli Esposti ook oppassen bij het opendraaien van een kraan om zo je plas op gang te brengen, wanneer het niet meteen lukt. Dit geeft namelijk dezelfde trigger aan je hersenen en blaas.

Uitzondering op de regel

Als je dagelijks onder de douche plast, dan kun je een zenuwstelselverstoring krijgen. Dit kan tot een verminderde continentie leiden, maar volgens de bekken fysiotherapeut is dit wel eerder een uitzondering dan de regel. Het kan dan zijn dat er een onderliggend probleem is, waardoor je sneller je plas verliest.

Lees ook: Waarom je nooit ‘voor de zekerheid’ naar de wc moet gaan

Staand plassen

Daarnaast is het ook niet verstandig om te vaak onder de douche te plassen, omdat dit een slechte plashouding is. Pas wanneer je zit kunnen je bekkenbodemspieren zich echt ontspannen en kun je volledig uitplassen. Hoewel mannen vanwege hun anatomie makkelijker staand kunnen plassen, wordt ook aan hen aangeraden om zittend te plassen. Slechts bij uitzondering, zoals na een bevalling, wordt er aan vrouwen geadviseerd om staand te plassen. In dat geval kan zitten ook te veel druk geven.

Het advies luidt dus om er geen gewoonte van te maken om staand onder de douche te plassen, maar af en toe je toiletbezoek met je douchebeurt combineren kan weinig kwaad.

Bron | LINDA

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden