Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Met deze planten in huis verklein je de kans op griep

planten-zuiveren-lucht.jpg

Je hebt het om je heen vast al wel gemerkt: er heerst weer griep. Wil jij jezelf beschermen tegen de zoveelste verkoudheid dit jaar? Dan heeft het wellicht nut om wat meer planten in je huis te zetten.

Uit onderzoek van de Edith Cowen Universiteit blijkt namelijk dat de kans op griep kleiner wordt, door de aanwezigheid van planten in je omgeving.

Zuivere lucht

Volgens de onderzoekers zuiveren de planten de lucht van bacteriën. Wanneer je partner of kind naast je op de bank zit te snotteren, zouden een paar leuke kamerplanten dus kunnen voorkomen dat hij of zij jou besmet. Daarnaast zuiveren de planten je huis ook van schadelijke chemische bestanddelen die in de lucht ronddwarrelen door bijvoorbeeld het gebruik van schoonmaakmiddelen. Eén middelgrote plant per 2,2 vierkante meter zou volgens de onderzoekers het meest gunstige effect op de gezondheid hebben.

Naar aanleiding van deze studie, deed De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA onderzoek naar de meest zuiverende planten. Wil jij de lucht in je huis zuiveren? Vraag dan bij het tuincentrum naar onderstaande top 5:

1. De goudpalm

Goudpalm zuiverend woonkamer

Deze palm is makkelijk te onderhouden en houdt de lucht vochtig. Dit maakt de goudpalm één van de effectiefste luchtzuiverende kamerplanten. Houd er wel rekening mee dat deze plant vrij groot kan worden.

2. Bamboopalm

bamboopalm zuiverend woonkamer

De bamboopalm is een mooie exotische luchtzuiverende plant. Zijn lange groene bladeren zorgen voor een fris gevoel in huis. De plant heeft veel water nodig, vooral bij het groeien. De bamboopalm leeft het beste bij een temperatuur tussen de 16 en 24°C. Ideaal als kamerplant dus!

3. Indische rubberboom
Indische rubberboom zuiverend lucht

De Indische rubberboom is een ideale plant voor iedereen zonder groene vingers. Deze plant gedijt namelijk zelfs op plaatsen met weinig licht en weinig warmte. Hoewel de bladeren een zuiverend effect hebben op de lucht, zijn ze wel giftig. Oppassen dus met huisdieren en kleine kinderen!

4. Drakenbloedboom

Drakenbloedboom zuiveren woonkamer

De puntige dunne bladeren met een rode rand geven deze plant zowel een stoer als een sierlijk uiterlijk. De plant is zeer onderhoudsvriendelijk en past mooi in middelgrote ruimtes, zoals hallen, wachtkamers en woonkamers.

5. Philodendron
Philodendron zuiverend lucht woonkamer

De philodendron heeft grote, groene bladeren die heel goed zijn in het zuiveren van lucht in je huis. Deze plant komt voor in veel verschillende variaties. Zo kunnen de bladeren ovaal, spits en hartvormig zijn. Bijkomend voordeel: De philodendron is heel sterk. Je kunt ‘m bijna niet dood laten gaan.

Bron| The Conversation
Beeld| iStock

Ook interessant