Margriet logo
Plantaardiger eten, maar wel volgens de Schijf van Vijf? Zo doe je dat Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Plantaardiger eten, maar wel volgens de Schijf van Vijf? Zo doe je dat

Het is de Week Zonder Vlees (en dit jaar ook zuivel), een week waarin mensen worden uitgedaagd om die dierlijke producten te laten staan. Daarom geven we je tips voor je als je plantaardiger wilt eten. Want waar moet je op letten als je ook nog gewoon wilt eten volgens de Schijf van Vijf? Marije Seves, expert duurzaam eten, legt het uit op de website van het Voedingscentrum.

Want in deze tijd is er steeds meer aandacht voor voeding met minder dierlijke en meer plantaardige producten. Terecht, want het is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor het milieu. Maar is de Schijf van Vijf dan ouderwets? Of kun je met een paar aanpassingen alsnog volgens dit voedingspatroon eten?

Plantaardiger eten

Als je eet volgens de Schijf van Vijf weet je dat je dagelijks voldoende energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. De traditionele Schijf is alleen niet 100 procent plantaardig, want er staan ook dierlijke producten in. Onder meer vis en zuivel hebben namelijk positieve effecten voor je gezondheid. Maar om ervoor te zorgen dat je niet meer dierlijke producten eet dan nodig, wordt je door de Schijf aangemoedigd om bijvoorbeeld vis af te wisselen met vlees, peulvruchten, ei en ongezouten noten.

Schijf van Vijf

Volgens het Voedingscentrum is het belangrijk dat er een goede balans is tussen dierlijke en plantaardige eiwitten, vandaar dat die allebei in de Schijf van Vijf staan. Maar je kunt ook zeker gezond eten als je de Schijf volgt en tegelijkertijd minder of zonder vlees besluit te eten. Belangrijk is dat je dan voor genoeg volwaardige vervangers kiest, zoals peulvruchten, ongezouten noten of sojaproducten. Wil je volledig vegetarisch eten? Dan kun je de Schijf van Vijf voor jou-tool gebruiken om te zien wat je op een dag aan andere voedingsstoffen binnen moet krijgen. Het is dan namelijk belangrijk om eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 - wat je ook in vlees vindt - uit andere voeding te halen.

Zó gezond is veganistisch eten

Wil je veganistisch eten, maar twijfel je of het wel gezond is? Volgens huisarts Tamara de Weijer hoef je je geen zorgen te maken. Ze legt bij NU.nl uit hoe dat zit: “Uit onderzoek blijkt dat vegetariërs en veganisten een lager risico hebben op hart- en vaatziekten en mogelijk ook op overgewicht en diabetes type 2. Maar het is lastig om vast te stellen of dat door het voedingspatroon komt. Mensen met een veganistisch voedingspatroon roken over het algemeen minder en bewegen meer.”

Wanneer je veganistisch eet - volledig plantaardig dus - haal je alle calorieën uit plantaardige producten die vol zitten met vezels, mineralen en vitaminen. Denk bijvoorbeeld aan groenten, fruit, noten, zaden en bonen. En deze vezels, mineralen en vitaminen dragen natuurlijk ook bij aan je gezondheid.

Advies voor volledig plantaardig eten

Volledig plantaardig eten vraagt echter wel meer van je dan alleen het achterwege laten van vlees, vis en zuivel. Het Voedingscentrum adviseert om een diëtist in te schakelen voor persoonlijke advies, en daarnaast kunnen de Schijf for Life en Vegan Schijf een hulpmiddel zijn. Houd er wel rekening mee dat het overschakelen op een ander voedingspatroon niet verstandig is om van de ene op de andere dag zomaar in te voeren. Ook lopen kwetsbaren, zoals zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven, kinderen of ouderen een groter risico op tekorten.

Bron | Voedingscentrum, nu.nl

Lisa MancheGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden