Margriet logo
Plantaardige olie: de belangrijkste soorten op een rij Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Plantaardige olie: de belangrijkste soorten op een rij

De meeste mensen hebben olijfolie op het aanrecht staan. Maar er bestaan nog veel meer plantaardige oliën. Allemaal afkomstig van noten en zaden, met ieder hun eigen voordelen. Wanneer gebruik je welke plantaardige olie en waar is het goed voor?

Margriet samen met Becel

We leggen het uit.

Verzadigde en onverzadigde vetten

Je kunt vetten onderverdelen in verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. In dít artikel leggen we uit welke vetten je beter wel én beter niet kunt nemen. Meervoudig onverzadigde vetten maakt je lichaam niet zelf aan, en moet je dus via voeding binnenkrijgen. Deze essentiële vetten onderscheiden we in twee groepen: omega 3 en omega 6. Ze verlagen de slechte cholesterol (ook wel LDL-cholesterol genoemd), verhogen de goede cholesterol (HDL-cholesterol), verkleinen het risico op hart- en vaatziekten én werken ontstekingsremmend.

Omdat ons voedingspatroon meestal voldoende omega-6 bevat, maar te weinig omega 3, moet je wat vaker vette vis op het menu te zetten en plantaardige oliesoorten gebruiken die alfa-linoleenzuur bevatten.

Plantaardige olie gebruiken

Bepaalde vetten hebben we dus nodig, onder andere om de gezondheid van ons hart en hersenen te verbeteren. Het is wel belangrijk om te weten welke plantaardige olie je het beste kunt gebruiken en waar de verschillende soorten goed voor zijn.

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie is een plantaardige olie uit de zaden van zonnebloemen. Zonnebloemolie bestaat voor 90 procent uit goede onverzadigde vetten en het bevat relatief veel omega 6 (linolzuur). Zonnebloemolie is rijk aan het antioxidant vitamine E, die de cellen in je lichaam beschermt. Je kunt de olie gebruiken om mee te bakken, maar het is ook lekker door salades. Zonnebloemolie is, naast koolzaadolie en lijnzaadolie, de basis van de plantaardige spreads van Becel. Deze spreads zijn een goede en makkelijk te gebruiken bron van omega 6 (en omega 3).

Koolzaadolie

Koolzaadolie wordt gewonnen uit zaden van de gele koolzaadbloem en vormt samen met zonnebloem- en lijnzaadolie de basis voor margarine en plantaardige spreads. De olie is te herkennen aan een gelige kleur en neutrale smaak en is rijk aan onverzadigde vetten. Deze gezonde olie bestaat voor 90 procent uit onverzadigde vetten zoals omega 3 (alfa-linoleenzuur). 60 procent daarvan zijn enkelvoudige onverzadigde vetten. Deze olie heeft een kookpunt van ongeveer 240 °C en is daarom heel geschikt om mee te bakken. Ook fijn: van nature bevat koolzaadolie het antioxidant vitamine E.

Lijnzaadolie

Lijnzaadolie is afkomstig van de zaden van de olievlasplant, die je kunt herkennen aan haar blauwe bloemen. De olie heeft een goudgele kleur en een aromatische smaak. Het bevat veel onverzadigde vetzuren en is vooral rijk aan omega 3. Gebroken lijnzaad en lijnzaadolie hebben een positief effect op de darmen en stimuleren een goede stoelgang. Lijnzaadolie is samen met zonnebloemolie en koolzaadolie de basis van margarine en plantaardige spreads.

Olijfolie

Olijfolie is een plantaardige olie afkomstig van de pitten en het vruchtvlees van olijven. Geur, kleur en smaak kunnen erg verschillen tussen verschillende soorten olijfolie. Olijfolie bevat een hoog percentage onverzadigde vetten, waarvan het grootste deel enkelvoudig onverzadigde vetten zijn. Ook is het rijk aan antioxidanten en bestaat het voor een klein deel uit meervoudig onverzadigd vet, omega 3 en omega 6. Het Voedingscentrum raadt aan om zoveel mogelijk verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet, om het cholesterolgehalte in het bloed op peil te houden. Olijfolie bevat ook vitamine E, een antioxidant dat je lichaam beschermt tegen cel- en weefselschade. Olijfolie is heerlijk om mee te bakken, dus probeer eens Becel Olie Blend met olijfolie.

Gezondheidsvoordelen hart

Voor een goede hartgezondheid, eet je wat vaker plantaardig. De perfect uitgebalanceerde mix van plantaardige oliën van Becel spreads voorzien het hart van essentiële goede vetten en omega 3. Probeer daarnaast minstens dertig minuten per dag te bewegen én zorg voor voldoende ontspanning. Deze gewoontes dragen bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. Zo blijft je hart sterk en werkt je bloedsomloop zoals het hoort.

100% plantaardig

De basis van Becel komt uit planten; het bestaat uit een zorgvuldig geselecteerde mix van plantaardige oliën, die onder andere uit de zaden van zonnebloemen, koolzaadbloemen en lijnzaadbloemen worden gehaald. De plantaardige spread bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten, is van nature rijk aan omega 3 en bevat omega 6. Dat is goed voor je hart én beter voor het milieu, want, in tegenstelling tot bijvoorbeeld koeien, geldt hier: planten poepen niet.

Becel Beeld

Bron | Becel
Beeld | Getty Images

Commerciële redactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden