Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wetenschap beweert: pittige saus is goed voor je gezondheid

wetenschap-beweert-pittige-saus-is-goed-voor-je-gezondheid.jpg

Pittige sauzen als sambal, tabasco en chilisaus zijn niet bij iedereen favoriet. Voor wie er wél van houdt hebben we goed nieuws: de wetenschap beweert dat pittige saus op basis van rode pepers goed is voor je gezondheid.

Leven we langer door de gezonde smaakmaker?

Onderzoek

Uit onderzoek door twee peperspecialisten blijkt dat capsaïcine – het actieve ingrediënt in pepers – dient als antioxidant en ontstekingsremmer. Ook pakt het zelfs kankercellen aan. Senior hoogleraar David Popovich van de Massey University in Nieuw Zeeland zegt te hebben gezien dat de groei van kankercellen werd verminderd door er capsaïcine op te leggen. Hij zegt tegen TIME Magazine dat capsaïcine en andere actieve stoffen de ontwikkeling van kanker kunnen voorkomen door apoptotische celdood te stimuleren. Dat houdt in dat de cellen die een bedreiging vormen tot afsterven worden gedwongen.

Ook ontdekte hij dat degenen die drie of meer keer per week pittig voedsel aten, een 14 procent lager risico op overlijden hadden in vergelijking met degenen die niet veel pittig voedsel aten.

Lees ook: Te pittig gegeten? Waarom je dan juist geen water moet drinken

Pittige saus

Als je hete pepers snijdt, mengt en kookt wordt de afgifte van capsaïcine verbeterd. En je kunt het natuurlijk ook binnenkrijgen via sauzen als tabasco, chilisaus en sambal. Volgens Popovich kun je pittige saus het beste eten met een vettig ingrediënt. Capsaïcine zou namelijk beter oplossen in vet, waardoor je lichaam er meer van kan absorberen dan bij bijvoorbeeld rauwe groenten. Kortom: pittige saus mag een vaste plek op je eettafel krijgen. Controleer wel altijd het etiket, want sommige soorten bevatten overmatig veel suiker of zout.

Tip

Leuk om te weten: de ideale pittige saus van Popovich bevat rode pepers, azijn, een beetje zout en wat knoflook.

Bron | Women’s Health, TIME
Beeld | iStock

Ook interessant