Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van een pijnlijke tong? Dít kan het over je gezondheid zeggen

pijnlijke-tong-gezondheid-margriet.jpg

Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar je tong kan een heleboel verrassende dingen over je gezondheid vertellen. Van stress tot hygiëne en vitaminetekorten. Lees hieronder wat de symptomen van een pijnlijke tong voor jou kunnen betekenen.

Misschien is het onschuldig, maar het kan ook een serieus gezondheidsprobleem aanduiden.

1. Aften

Aften zijn uitstekende, pijnlijke gebieden die kunnen ontstaan op je tong of binnenkant van je wangen. De eerste vier tot vijf dagen doen ze het meeste pijn, daarna wordt het minder, en meestal zijn ze binnen twee weken volledig verdwenen. Mogelijke oorzaken zijn een verkoudheid, oververmoeidheid, stress, vitaminetekort, hormonen of auto-immuunziekten. Ze kunnen ook ontstaan wanneer je veel pittig voedsel eet.

Naar de dokter wanneer: je er ook koorts bij krijgt, moeite hebt met slikken, of wanneer de aften langer dan drie weken blijven.

2. Gespleten of gebarsten tong

Een gespleten of gebarsten tong is zelden iets om je zorgen over te maken. Het is vaak iets genetisch, of iets dat erger wordt naarmate je ouder wordt, net als de rimpels in je gezicht. Er kunnen echter wel problemen ontstaan wanneer de barsten zó diep zijn, dat vuil zich er kan ophopen. Dan loop je risico op een infectie.

Naar de tandarts wanneer: er een infectie op je tong ontstaat. Een tandarts kan de barsten schoonmaken en je adviseren over hoe je ze het beste schoon kunt houden.

3. Witte bobbels

Als je gekke, witte bobbels op je tong hebt, dan kan dit veroorzaakt worden door spruw. Dit is een infectie van het slijmvlies in de mond met een gist (een soort schimmel). Dit komt vaak voor bij mensen die antibiotica slikken, omdat die ook goede bacteriën doden die dit soort schimmels normaal afweren.

Naar de dokter wanneer: je vermoedt dat je last hebt van spruw. Dit moet dan behandeld worden met daarvoor bestemde medicijnen.

4. Een brandend gevoel

Een brandend gevoel op de tong kan worden veroorzaakt door een irritatie, vitaminetekort, de overgang, of door overmatig gebruik van mondwater of alcohol. Ook het overmatig borstelen van je tong kan een pijnlijk, brandend gevoel tot gevolg hebben. Mocht het met vitaminetekorten te maken hebben, dan is de kans groot dat het om vitamine B, ijzer, of zink gaat. Probeer gezond en gevarieerd te eten en alcohol vaker te laten staan.

Naar de dokter wanneer: je naast het brandende gevoel ook last krijgt van witte, rode of paarse vlekken op je tong of lichaam, en je nagels dunner worden. Dan kun je namelijk last hebben van Lichen Planus, een ontsteking van de huid en slijmvliezen.

5. Witte vlekken

Kleine, witte vlekken of spikkels op de tong kunnen wijzen op een aandoening genaamd leukoplakie. Roken en alcohol zijn de belangrijkste oorzaken van deze aandoening, die de kans op orale kanker vergroot. Andere mogelijke oorzaken zijn lichamelijke infecties, of een wond aan de binnenkant van de wangen. De witte deeltjes op de tong kunnen worden verwijderd door een tandarts, maar vaak verdwijnen ze ook uit zichzelf.

Naar de dokter wanneer: het is altijd slim om met leukoplakie naar de dokter te gaan, omdat vijf tot zeventien procent van de gevallen zich ontwikkelt tot orale kanker.

6. Rode tong

Een glanzende, knalrode tong kan erop wijzen dat je lichaam een tekort heeft aan ijzer of vitamine B12. Dit zijn beide belangrijke voedingsstoffen voor de ontwikkeling van de pupillen op je tong. Heb je een tekort, dan verlies je de pupillen, waardoor je tong er glad uit ziet. In het extreme geval, zorgt deze ‘kale’ tong voor pijn wanneer je pittig of heet voedsel eet.

Naar de dokter wanneer: je vermoedt dat je een vitaminetekort hebt, en niet goed weet hoe je deze het beste aan kunt vullen.

7. Rode vlekken of ringen

Het kan gewoon iets erfelijks zijn, maar rode vlekken op de tong kunnen ook wijzen naar de aandoening ‘landkaarttong’. Dit is een goedaardige, niet besmettelijke aandoening die niet te genezen is. Vaak heb je er ook geen last van – eventueel kun je een brandend gevoel ervaren. In dat geval kun je van de dokter verdovende medicijnen krijgen.

Naar de dokter wanneer: dit is niet echt nodig, maar kun je altijd doen wanneer je het niet vertrouwt.

8. Pijnlijke zweren

Deze kunnen ontstaan wanneer je te hard op je tong hebt gebeten – dit is verder niets ernstig, maar kan wel vervelend zijn.

Naar de dokter wanneer: de zweren langer dan drie weken blijven, of steeds terugkomen.

Bron | Womanandhome.com
Beeld | iStock

Ook interessant