Margriet logo
Young female sleeping in bed at home with focus on legs. Feet of woman lying on bed. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Pijnlijke hielen? 7 symptomen die kunnen wijzen op hielspoor

Heb je last van pijnlijke hielen? Dan heb je misschien last van wat in de volksmond 'hielspoor' wordt genoemd. Als je hier niets aan doet, kan het maanden duren voor de pijn overgaat. Zonde, vooral als je nét zo lekker aan het wandelen bent. Aan déze 7 symptomen herken je hielspoor.

En dit kun je ertegen doen, zodat je niet over een paar maanden nog klachten hebt.

Wat is hielspoor?

Onder je voet zit een grote, brede pees die loopt van je hiel tot je tenen. Als deze voetzoolpees overbelast raakt, krijg je pijn op de plek waar deze pees aan de onderkant van je hiel vastzit. Dan spreken we van hielspoor, een vervelende en pijnlijke aandoening. Hielspoor ontstaat meestal nadat er lang, verkeerde of veel spanning is geweest op die pees onder je voet. Dat kan verschillende redenen hebben: veel staan en lopen, platvoeten, een verkeerde loophouding, te weinig beweging, een te korte kuitspier of achillespees, of bijvoorbeeld overgewicht.

Symptomen van hielspoor

Voornamelijk vrouwen zijn gevoelig voor hielspoor, vooral als ze de veertig gepasseerd zijn. Maar ook jonge sporters kunnen er last van hebben. Déze zeven symptomen wijzen op hielspoor:

  • Een felle, scherpe pijn onder je voet (tegen je hiel aan) wanneer je erop staat of loopt.
  • In rust stopt de pijn of neemt het in ieder geval aanzienlijk af.
  • De pijnklachten zijn er bij hielspoor vooral als je ’s ochtends opstaat of nadat je een lange tijd gezeten hebt. De pijn begint meteen als je net aan het lopen of trainen bent, bijvoorbeeld bij de warming-up.
  • Je hebt vooral klachten als je op blote voeten op een harde ondergrond loopt, omdat er dan veel spanning op de voetzoolpees komt.
  • Als je de zere plek op je hiel indrukt, doet dat pijn.
  • De peesplaat onder je voet voelt stijf of gespannen aan; soms is ook de achillespees stijver dan normaal en een beetje pijnlijk.
  • Hielpijn bij het autorijden, omdat je pees dan in een vreemde positie staat.

Lees ook:

Hamertenen, hielspoor of platvoeten: wat doe je bij voetproblemen?

Ontlasten, die voet!

Herken je de bovenstaande symptomen van hielspoor? Dan is de kans groot dat de pees onder je voet is gaan irriteren en ontsteken. En dan is het heel belangrijk dat je er wat aan doet: als het niet goed geneest, kan je hiel voor lange tijd ernstig pijn gaan doen. Doe je niets aan de symptomen, dan kan hielspoor wel meer dan een jaar aanhouden. Ga bij bovenstaande klachten dus naar de dokter, die kan vaststellen of er inderdaad sprake is van hielspoor en advies geven over wat te doen.

Een paar tips bij symptomen van hielspoor

  • Probeer lang staan of lopen te voorkomen; ga regelmatig even rustig zitten. Maar: probeer wel in beweging te blijven, want lange tijden stilzitten vergroot de kans op andere klachten.
  • Loop niet of weinig op blote voeten; draag schoenen die ervoor zorgen dat je zo min mogelijk pijn hebt. Welke dat voor jou zijn, verschilt van persoon tot persoon.
  • Doe het rustig aan met sporten en bouw elke training langzaam op. Probeer niet op een harde ondergrond, zoals asfalt, te sporten, maar ga liever voor gras of bijvoorbeeld in het bos trainen.
  • Wil je toch meer bewegen? Ga dan voor een sport, zoals: fietsen of zwemmen, waarbij je minder op je voet steunt.

Hoe lang duurt de pijn?

Zijn de klachten na twee tot vier weken niet verminderd? Neem dan contact op met je huisarts. Het goede nieuws: hoe langdurig ook, meestal loopt het wel goed af met die hielpijnklachten. De ergste pijn gaat over het algemeen binnen één tot vier maanden vanzelf weer over als je rust houdt. Meer dan tachtig van de honderd mensen met hielspoorklachten zijn binnen een jaar genezen.

Bron | Thuisarts, Hielspoorinfo

Foto | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden