Gezondheid

Pijnlijke hielen? 7 signalen dat je waarschijnlijk hielspoor hebt

voeten.jpg

Heb je last van pijnlijke hielen? Dan heb je misschien te lijden van wat in de volksmond ‘hielspoor’ wordt genoemd. Als je hier niets aan doet, kan het maanden duren voor de pijn overgaat. Zonde! Zo herken je of je inderdaad hielspoor hebt. Én je leest wat je eraan kunt doen.

Hoe het komt

Hielspoor ontstaat door een overbelaste voetzoolpees. Door overgewicht, hardlopen, veel staan, veel springen, platvoeten of een verkeerde loophouding kan deze pees onder je voet gaan irriteren en ontsteken. Als dat niet goed geneest, kan je hiel veel pijn gaan doen. Het is belangrijk om je voet in zo’n geval voldoende rust te geven, anders kan het maanden duren voor de pijn overgaat. Sommige mensen lopen zelfs langer dan een jaar rond met pijnlijke hielen.

Klachten hielspoor

Vooral vrouwen zijn gevoelig voor hielspoor. En het begint meestal na de veertig. Maar ook jonge sporters kunnen er last van hebben. Dit zijn de zeven verschijnselen van hielspoor.

  • Je voelt een felle, scherpe pijn onder je voet (tegen je hiel aan) wanneer je erop staat of loopt.
  • In rust stopt de pijn vrijwel direct.
  • De pijnklachten zijn er vooral bij het opstaan in de ochtend en na langdurig zitten.
  • Je hebt pijn bij het begin van een training, bijvoorbeeld bij een warming-up.
  • Het kan zeer doen wanneer je met blote voeten op een harde ondergrond loopt.
  • Het doet pijn als je op de zere plek onder je hiel drukt.
  • ’s Nachts kan de pijn nazeuren.

Ontlasten, die voet!

Als je inderdaad een ontstoken of geïrriteerde peesplaat hebt, is het belangrijk om je voet zo min mogelijk te belasten. Bewegen is goed, maar neem rust als je weer pijn voelt. Doorgaan bij pijn vertraagt het herstel. Soms kan het ook beter zijn om even helemaal te stoppen met sporten als je daar pijn bij ervaart. In dit artikel lees je nog meer adviezen die kunnen helpen bij hielspoor. 

Hoe lang duurt de pijn?

Zijn de klachten na twee tot vier weken niet verminderd? Neem dan contact op met je huisarts. Het goede nieuws: hoe langdurig ook, meestal loopt het wel goed af met die hielpijnklachten. De ergste pijn gaat over het algemeen binnen één tot vier maanden vanzelf weer over, meldt thuisarts.nl. Meer dan tachtig van de honderd mensen met hielspoorklachten zijn binnen een jaar genezen.

Bron | thuisarts.nl
Foto | iStock

Ook interessant