null Beeld

Pijnlijke blaasjes in je mond? Probeer dit middel tegen aften eens

Soms heb je er maanden geen last van, en dan ineens zitten er weer één of twee van die pijnlijke blaasjes in je mond. We vertellen je wat aften zijn en hoe je eraan komt. En nog belangrijker: of er een middel tegen aften bestaat.

Eén op de vijf volwassenen heeft wel eens last van aften. Het zijn onvoorspelbare, pijnlijke dingen, die soms ineens kunnen verschijnen aan de binnenkant van je lippen en wangen, en onder je tong. Het zijn grijswitte of gele zweertjes, meestal met een doorsnede van tussen de 3 tot 8 millimeter. Door de pijn kunnen ze eten en drinken een stuk ongemakkelijker tot zelfs pijnlijk maken.

Oorzaken van aften

Als je last hebt van aften, is op die plek de beschermende laag van je mondslijmvlies beschadigd. De zenuwen liggen daardoor bloot, wat kan zorgen voor een vervelende en stekende pijn. Hoe aften in je mond precies komen, is niet helemaal duidelijk. Het zou te maken kunnen hebben met slaaptekort, stress, wondjes in de mond, een verminderde weerstand, vitaminetekort, overgevoeligheid voor bepaalde voedingsbestanddelen of hormonale veranderingen. In de meeste gevallen is de oorzaak van aften in de mond echter nog steeds onbekend.

Aften voorkomen

Roken, snoepen en een slechte mondhygiëne (ontstoken tandvlees) vermeerderen de slechte mondbacteriën en maken je mond gevoeliger voor zweertjes. Ook tandpasta's met het schuimmiddel sodium dodecyl sulphate (SDS) zouden minder goed zijn. Sommige mensen schijnen zelfs mondzweertjes te krijgen van tropisch fruit, zoals kiwi's, mango's en verse ananas. Er zijn wél aanwijzingen dat het gebruik van een tandpasta met mild schuimmiddel (zoals in Elmex, Zendium of Parodontax) kan helpen om aften te voorkomen.

Lees ook: Deze 8 mondklachten moet je volgens een tandarts áltijd serieus nemen

Middel tegen aften

Een aft gaat meestal na ongeveer een week vanzelf weer weg, al kunnen samenklittende aften wel twee tot drie keer zo lang nodig hebben om te verdwijnen. Hoe groter het zweertje is, hoe langer het waarschijnlijk zal duren voor deze weer verdwenen is. Als een aft veel pijn doet, kun je een middel tegen aften bij de drogist of apotheek halen. Je krijgt dan een aanstipvloeistof die de pijn verzacht. Soms kun je ook een speciale mondspoeling krijgen die de klachten kan verminderen. Pas wel op met langdurig gebruik van mondspoelingen die alcohol bevatten. Bij veelvuldig gebruik kunnen die je mondslijmvlies namelijk beschadigen, waardoor je alleen maar meer aften kunt krijgen. Ook zou het helpen om een aspirientje in je mond te laten smelten en dit zo veel mogelijk met je tong tegen de aft aan te duwen.

Vermijd zuur voedsel

Vermijd daarnaast zuur voedsel, zoals citrusvruchten en tomaten, want het zuur irriteert de aft. Ook is het beter om pittig eten tijdelijk te laten staan en voorzichtig te kauwen. Een briljante tip waar wij zelf niet op waren gekomen kwam van de website Oma Weet Raad: 'Duw een plakje (verse) gember tien minuten tegen de aft aan. De pijn verdwijnt vrijwel direct, en de aft dezelfde dag of de dag erna ook.' Wij hebben deze tip (nog) niet uitgeprobeerd, maar hij klinkt veelbelovend. Blijft een zweertje toch (langer dan twee weken) zitten? Neem dan contact op met je tandarts. Als die je niet verder kan helpen, kun je ook even langs de huisarts gaan. Hij of zij kan dan medicijnen voorschrijven die de wondjes sneller laten genezen en/of de pijn verminderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Allesoverhetgebit, Dentalzorg, LUMC, MLD Stichting

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden