Pijnlijk gewricht kort na een andere ontsteking? Dit wil je weten over reactieve artritis  Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Pijnlijk gewricht kort na een andere ontsteking? Dit wil je weten over reactieve artritis

Ben je nét van een ontsteking in je keel, darmen, urinewegen of aan je geslachtsorganen af, en dan ontstaat er een nieuwe ontsteking in één van je gewrichten. Als dat je bekend voorkomt, heb je mogelijk last van reactieve artritis.

Reactieve artritis is een vorm van reuma waarbij je last krijgt van gewrichtsontstekingen als reactie op een andere infectie in je lichaam.

Wat is reactieve artritis?

Reactieve artritis is een vorm van reuma waarbij je last krijgt van gewrichtsontstekingen, die ontstaan als een reactie op een infectie elders in je lichaam. Het ontstaat bijna altijd na een keel-, darm- of urinewegontsteking, of een infectie aan de geslachtsorganen. Waar de gewrichtsontsteking ontstaat verschilt van persoon tot persoon en in principe kan het om elk gewricht gaan, maar meestal gaat het om een groot gewricht zoals je knie, pols of enkel.

Het is onduidelijk waarom de ene persoon last krijgt van reactieve artritis krijgt en de andere niet. Wel is duidelijk dat genen vaak een rol spelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zeventig tot tachtig procent van de mensen met reactieve artritis, drager is van het HLA-B27-gen. Ter vergelijking: bij gezonde mensen ligt dit percentage rond de acht procent.

Reactieve artritis herkennen

Voor reactieve artritis (de gewrichtsontsteking) ontstaat, heb je een infectie aan je darmen, urinewegen of geslachtsorganen. Een darminfectie herken je bijvoorbeeld aan diarree, keelontsteking herken je aan keelpijn, terwijl je bij ontstoken urinewegen pijn krijgt bij het plassen of vaker op het toilet zit. Bij een infectie van de geslachtsorganen voorafgaand aan een gewrichtsontsteking, gaat het vaak om een soa. Welke symptomen daarbij horen, verschilt van aandoening tot aandoening. Bij sommige soa’s hebben vrouwen vrijwel geen klachten.

Vervolgens ontstaat er binnen vier weken een ontsteking in één of meerdere van je gewrichten als gevolg van die eerdere infectie. Reactieve artritis herken je meestal aan de volgende symptomen:

  • koorts en vermoeidheid
  • één of meerdere pijnlijke, gezwollen gewrichten, die warm aanvoelen en soms rood zijn
  • moeite met het bewegen van de gewrichten die pijnlijk zijn, stijfheid

Naast de gewrichtsontstekingen kunnen ook je ogen, geslachtsorganen of urinewegen ontstoken raken als je last hebt van reactieve artritis, of je krijgt last van (soms chronische) huiduitslag met schilferachtige rode plekken.

Behandeling

Als je last hebt van gewrichtsontstekingen, kunnen medicijnen helpen om de klachten te verminderen. Medicijnen die ingezet worden zijn onder andere ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen en naproxen, de klassieke reumaremmers en injecties met corticosteroïden. Verder is rust heel belangrijk als je veel last hebt van ontstekingen door de reactieve artritis. Toch is het wel belangrijk dat je blijft bewegen, om stijfheid te voorkomen.

Samen met je huisarts of een reumatoloog wordt gekeken welke behandeling het best aansluit bij jouw klachten.

Hoe verloopt reactieve artritis?

Als je last hebt van reactieve artritis, ben je meestal binnen een half jaar weer van de gewrichtsontsteking af. Het is echter wel zo dat sommige mensen langer klachten houden, of dat er soms zelfs chronische gewrichtspijn blijft na een ontsteking. Reactieve artritis gaat meestal binnen een half jaar weer over.

Toch ben je nooit écht van deze ziekte af: bij een nieuwe infectie elders in je lichaam, is de kans groot dat ook de gewrichtsontstekingen terugkeren. Een klein deel van de mensen houdt langdurig last van gewrichtsontstekingen, ook zonder duidelijke infectie op een andere plek.

Bron | Reuma Nederland, Thuisarts

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden