Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van pijn tussen je schouderbladen? Dit kunnen de oorzaken zijn

pijn-tussen-schouderbladen.jpg

Heb je last van een zeurende, stekende of krampachtige pijn tussen je schouders of schouderbladen? Dit kan kort duren, maar kan ook maandenlang aanhouden. Vaak lijkt het om een onverklaarbare pijn te gaan, terwijl er wel degelijk een aanleiding voor is. We hebben de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje gezet. 

Pijn tussen je schouderbladen gaat meestal niet vanzelf weer weg, daarom is het goed om op tijd aan de bel te trekken. 

Pijn tussen je schouderbladen door de verkeerde houding

De meest voorkomende oorzaak van pijn tussen je schouders of schouderbladen is een stelselmatige verkeerde houding. Dit zorgt voor overbelasting en kan komen door: 

  • Te lang in dezelfde (slechte) houding zitten 
  • Een gebogen zithouding 
  • Een verkeerde afstelling van je bureau en bureaustoel
  • Continue herhaalde bewegingen (lopende band werk) 
  • Langdurig autorijden 
  • Bewegingen ‘boven je macht’ (armen boven schouderhoogte) 

Hierdoor kun je spierpijn krijgen en kunnen de spieren in je schouders, nek en bovenrug irriteren. Daardoor ontstaat een krampachtige pijn tussen je schouderbladen wat kan uitstralen naar je nek en armen. De oplossing? Pas je houding aan en wissel regelmatig van positie. Ook kan het helpen om je spieren (regelmatig) te laten masseren. 

Longproblemen 

Heb je last van een acute pijn tussen je schouders en een drukkende pijn op je borst? Dat kan betekenen dat er iets met je longen aan de hand is. De pijn kan onder andere worden veroorzaakt door een longembolie, luchtweginfecties, astma, bronchitis, longfibrose of longemfyseem. Vaak heb je naast pijn tussen je schouderbladen ook last van ademhalingsproblemen. Neem in dit geval contact op met een arts. 

Hartritmestoornis

Heb je last van een beknellende, hevige, drukkende pijn tussen je schouders en achter je borstbeen? Dan zou het kunnen wijzen op een hartritmestoornis. In dit geval kan de pijn vooral uitstralen naar je linker schouder. Dit zou zelfs kunnen leiden tot een hartinfarct of hartstilstand. Een hartritmestoornis is vaak lastig op te merken, dus neem bij dit soort schouderpijn altijd contact op met een arts. 

Hartfalen en hartzwakte 

Heb je naast pijn tussen je schouders of schouderbladen ook pijn op je borst? Ook dat kan met je hart te maken hebben. Het kan zijn dat je hartspier niet voldoende bloed aangevoerd krijgt. Dat kan komen door aderverkalking, een vernauwing in de kransslagader, een verwijding van de aorta, een verdikte hartspier of lekkende hartkleppen. Afhankelijk van het hartprobleem zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Blijf vooral niet te lang met deze pijn rondlopen, maar neem direct contact op met een arts.

Lees ook: Opgezwollen enkels? Dat kan wijzen op déze hartaandoening

Maagklachten

Als je last hebt van een zeurende pijn op je middenrug, dus het stuk tussen je schouders, dan zou dat ook wel eens kunnen wijzen op maagklachten. Bijvoorbeeld opkomend brandend maagzuur. In dit geval treden de schouderklachten vaak vlak na het eten op of als je een liggende houding aanneemt. Ook hierbij is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan bijvoorbeeld maagzuurremmers voorschrijven.

Verborgen hyperventilatie

Bij hyperventilatie denk je misschien meteen aan ademhalingsproblemen. Toch hyperventileren de meeste mensen zonder dat ze dit zelf merken. Dat wordt ook wel verborgen of latente hyperventilatie genoemd. In dit geval heb je bijvoorbeeld geen snelle ademhaling of snelle hartslag, maar kun je wel een stekende pijn tussen je schouderbladen voelen. Dat komt door een chronisch onevenwichtige ademhaling. Vaak adem je hierbij niet diep genoeg in en uit. Overigens kun je bij acute hyperventilatie ook last krijgen van pijn tussen je schouders, maar in dit geval treden er ook bekendere klachten zoals snelle ademhaling op. Als je last hebt van dit soort klachten is het goed om je ademhaling eens onder de loep te nemen. 

Stress 

Ook stress zorgt voor een spierspanning waardoor je last kunt krijgen van pijn tussen je schouderbladen. Dit zorgt vooral voor stijfheid en pijnlijke schouders. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je schouderpijn door stress komt, is het goed om die stress te verminderen. 

Gewrichtspijn, problemen in je wervelkolom of reuma 

Heb je vaak last van stijfheid, pijn of irritatie tussen je schouders of schouderbladen? Dan kan het ook zijn dat er iets met je schoudergewricht aan de hand is. Denk bijvoorbeeld aan een spierverrekking, een inscheuring van pezen, peesverklaking of gewrichtsslijtage. Maak bij terugkerende pijn daarom een afspraak bij de fysiotherapeut of chiropractor. Daarnaast kan het ook wijzen op reuma. Dat is een ontsteking gerelateerde aandoening. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van fibromyalgie, artrose, Reumatoïde artritis, een slijmbeursontsteking of de Ziekte van Bechterew. Als laatste kunnen zenuwen door problemen in je wervelkolom bekneld raken, waardoor je last kunt krijgen van een hevige, uitstralende pijn. Ook hierbij is het verstandig om een specialist te laten kijken.

Hormonen 

Pijn tussen je schouders kan ook ontstaan wanneer de productie van hormonen wordt verstoord. Je hersenen, bijnieren, schildklier, bijschildklieren en alvleesklier maken hormonen aan en door een overschot of tekort aan bepaalde mineralen kan dit in de war raken. In dit geval is er vaak ook sprake van een verhoogde bloeddruk. 

Bron | Rugmedisch Centrum, Gezond’r
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant