Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Pijn aan je stuitje maar niet gevallen? Dít kunnen de oorzaken zijn

pijn-stuitje.png

Het is je vast weleens overkomen: je hebt pijn aan je stuitje door een val of blessure. Maar wat als je niet gevallen bent en tóch last hebt? Dan kan het hierdoor komen.

Er zijn verschillende oorzaken.  

Wat is een stuitje eigenlijk?

Het stuitje – ook wel het staartbeen of stuitbeen genoemd – is het onderste deel van de wervelkolom, onder het heiligbeen. Het zijn drie tot vijf aan elkaar gegroeide wervels die met een gewricht aan het heiligbeen verbonden zijn. Het stuitje is een aanhechtingspunt voor spieren, pezen en gewrichtsbanden. Als je zit of staat, beweegt het staartbeen – onderdeel van het bekken – iets naar voren of naar achteren. Zo helpt je stuitje om je lichaam tijdens het zitten te stabiliseren en ondersteunen.

Pijn aan je stuitje: wat is de oorzaak?

In de meeste gevallen ontstaat pijn aan je stuitje (coccygodynie) door een val, soms nog uit de kindertijd. Het is dan een enorm kwetsbare plek. Een val op je staartbeen kan een verstuiking, kneuzing of een gebroken of ontwricht stuitje veroorzaken. De aanhechting met de bekkenbodemspier kan ook geïrriteerd raken tijdens een snelle of juist heel langzame bevalling. Op de overgang van het heiligbeen en het stuitje ligt een zenuwknoop: het Ganglion Impar. Dit zenuwsysteem is deels verantwoordelijk voor pijn in het stuitbeen en rondom de anus. De meeste mensen met coccygodynie hebben vooral tijdens het zitten en opstaan last van hun staartbeen.

Lees ook:
Heb jij een goede houding? Déze deskundigen vertellen

Andere oorzaken van pijn aan het stuitje

Hoewel een val dus de meest voorkomende oorzaak van pijn aan het stuitje is, zijn er nog meer oorzaken.

  • Langdurig stilzitten

Heb je een zittend beroep en zit je dagelijks uren achter elkaar op een bureaustoel? Dan kan het beenvlies rondom het stuitje ontstoken raken, wat een zeurend of branderig gevoel veroorzaakt. Met een speciaal bal- of wigkussen kun je de druk op je staartbeen tijdens het zitten verlichten. Ook lang en veel druk uitoefenen op het stuitje, bijvoorbeeld door een sport als roeien of fietsen, kan zorgen voor stuitpijn. In sommige gevallen wordt coccygodynie behandeld door een injectie met een ontstekingsremmend middel in te brengen. In uitzonderlijke gevallen wordt het stuitje helemaal verwijderd.

  • Stuitje staat scheef

Door verschillende (en soms onbekende) oorzaken kan de stand van je staartbeen veranderen. Hij staat dan net iets te veel naar links of naar rechts. Lange tijd zitten, opstaan, ontlasting of afstappen na het fietsen kan dan erg pijnlijk zijn. Een fysiotherapeut kan het stuitje door bepaalde technieken weer terug in de natuurlijke positie zetten.

Andere, minder voorkomende, oorzaken van pijn aan het stuitje zijn een gezwel, zenuwirritatie of een gewrichts- of spieraandoening, zoals artritis, reuma en slijtage van de heupen. Overgewicht en veel gewichtsverlies vergroten de kans op het ontwikkelen van stuitpijn.

Bron | InfoNu.nl, Fysiotherapie Zeeland
Beeld | Getty Images

M50 Cover HR JPG

Margriet 50 ligt in de winkels! Met daarin een heel scala aan surprise ideeën en DIY adventkalenders voor de naderende feestmaand, een groot interview met presentatrice Irene Moors, de leukste tips voor een dagje shoppen in Dordrecht, de lekkerste Thanksgiving-recepten en nog veel meer. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant