Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Pijn rechtsonder in je buik? Dít zijn de meest voorkomende oorzaken

pijn-rechtsonder-in-buik-de-meest-voorkomende-oorzaken.jpg

Waar denk jij meteen aan bij pijn rechtsonder in je buik? Waarschijnlijk komt een blindedarmontsteking als eerste in je op, maar dat is zeker niet de enige mogelijke oorzaak voor buikpijn daar. We zetten een aantal andere vaak voorkomende redenen voor pijn rechtsonder in je buik op een rij.

Bij nieuwe of onverklaarbare buikpijn is het natuurlijk verstandig om naar de dokter te gaan, maar we geven je een idee wat de oorzaak kan zijn als de pijn rechtsonder in je buik zit.

1. Blindedarmontsteking als oorzaak voor pijn rechtsonder in buik

We beginnen met de bekendste oorzaak van pijn rechtsonder in de buik: een blindedarmontsteking. Eigenlijk klopt die naam niet helemaal: niet de blinde darm, maar het wormvormig aanhangsel daarvan – de appendix –  is ontstoken. Toch noemen we het wel vaak een blindedarmontsteking, omdat die naam in de volksmond bekend is. Het is niet precies duidelijk hoe een blindedarmontsteking ontstaat, maar wel dat deze vaak heel acuut opkomt. Krijg je ineens ernstige pijn rondom je navel, die afzakt naar rechtsonder in je buik? Dan is het tijd om aan de bel te trekken. Zeker als de klachten heel erg zijn; vaak wordt de pijn bij een blindedarmontsteking omschreven als iets wat men nooit eerder heeft ervaren. Ook kan de buikpijn samengaan met koorts, misselijkheid, overgeven, een algemeen ziek gevoel en pijn bij aanraking.

Wat belangrijk is, is dat er zo snel mogelijk iets aan gedaan wordt bij deze aandoening. Als je bij een blindedarmontsteking niet op tijd geopereerd wordt, kan de blindedarm perforeren. Dan komt de darminhoud in de buikholte terecht, waarbij daar een (zeer ernstige) ontsteking kan ontstaan. Ga bij deze klachten dus zo snel mogelijk naar de huisarts of spoedeisende hulp.

2. Prikkelbare darm syndroom

Het prikkelbare darm syndroom (PDS), vroeger vaak een spastische darm genoemd, treft ongeveer tien procent van de Nederlanders. Vrouwen hebben twee keer zo vaak last van deze aandoening dan mannen. PDS kan zorgen voor heel wat verschillende symptomen: buikpijn, diarree, een opgezette buik, misselijkheid en ook verstopping. Omdat de darmen ook rechtsonder in de buik zitten, kan pijn daar dus ook door dit syndroom veroorzaakt worden.

Een duidelijke oorzaak voor PDS is nog altijd niet duidelijk: vaak wordt de diagnose gesteld als andere mogelijke oorzaken uitgesloten zijn. En juist omdat de reden voor het ontstaan van PDS onduidelijk, is het lastig te behandelen. Veranderingen in eetgedrag (bijvoorbeeld het FODMAP-dieet) kunnen de klachten soms verminderen, net als stressvermindering en veranderingen in de levensstijl. In sommige gevallen kan medicatie helpen bij het prikkelbare darm syndroom.  

3. Endometriose

Ook endometriose kan de oorzaak zijn van buikpijn aan de rechterkant van je lichaam.  Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder groeit. Het zit dan bijvoorbeeld op de darmen, eierstokken, blaas of eileiders. Zit het bijvoorbeeld op de rechtereierstok, de blindedarm of in de buikholte, dan kan het zorgen voor pijn rechtsonder in de buik.

In Nederland hebben zo’n 400.000 vrouwen last van endometriose, die allemaal net andere symptomen hebben. Denk bijvoorbeeld aan extreme (menstruatie)pijn, buikpijn en rugpijn, maar ook bloedingen in de buikholte of blaasproblemen. Er bestaat geen manier om endometriose te genezen, maar met medicijnen, een operatie of een combinatie van die twee zijn de symptomen in veel gevallen wel te beperken.

Lees ook:
Pijn linksonder in je buik? Dít zijn de meest voorkomende oorzaken

4. Pijn rechtsonder in buik door ACNES (buikwandpijnsyndroom)

Is de pijn rechtsonder in je buik met één vinger aan te wijzen? Dan kan de oorzaak het  buikwandpijnsyndroom ACNES zijn. Daarbij ontstaat er pijn door een beknelde zenuw in de buikwand. Zo’n beknelling kan plotseling ontstaan, maar bijvoorbeeld ook na een operatie aan de buik, een ongeluk of tijdens een zwangerschap. De buikpijn hierdoor kan enorm variëren van ernst: van een milde vorm die je alleen merkt bij beweging, tot extreme en onhoudbare pijn. ACNES kan van het ene op het andere moment ontstaan en dus lijken op acute buikpijn, maar kan ook geleidelijk ontstaan en steeds ernstiger worden.

Omdat het buikwandpijnsyndroom relatief onbekend is, wordt er vaak eerst gekeken naar andere oorzaken. Denk aan het prikkelbare darmsyndroom of – bij acute pijn rechtsonder in de buik – een blindedarmontsteking. Later blijkt echter dat er niets mis is met de onderliggende organen, maar dat de klachten door de zenuwen ontstaan. Hoe ACNES behandeld wordt, hangt af van de ernst van de klachten. Pijnstilling in de vorm van pillen of injecties wordt vaak ingezet, maar soms is een operatie nodig om de beknelling te verminderen.

5. Een cyste op de rechtereierstok

Rechtsonder in je buik zitten niet alleen de darmen, maar ook de eierstokken; deze kunnen dus ook zorgen voor pijn op die plek. Dat kan bijvoorbeeld ontstaan als je een cyste op je eierstok hebt, die erg groot is ontstoken is geraakt. Dat komt regelmatig voor bij vrouwen met PCOS, maar het kan iedereen overkomen. Naast pijn zorgt zo’n cyste op je eierstok vaak ook voor andere symptomen. Denk aan misselijkheid, pijn tijdens of na seks, menstruatieklachten of onverklaarbare bloedingen. Behandeling is bij een cyste op je eierstok niet altijd nodig, omdat deze vaak onschuldig zijn. Heb je veel klachten, dan kan een operatie nodig zijn.

Bron | Healthline, Máxima MC, Thuisarts, MDL Stichting
Beeld | Getty Images

Ook interessant