Pijn rechtsboven in je buik? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken
Heb je pijn rechtsboven in je buik? Je denkt misschien al snel dat dit iets met je lever te maken heeft. Dit is het grootste orgaan in je lichaam en zit net onder je ribbenkast aan de rechterkant van je buik. Toch hoeft dit niet altijd de oorzaak van de pijn te zijn.
De meest voorkomende oorzaken voor je op een rij.
1. Leveraandoening
Wanneer je rechtsboven in je buik pijn ervaart, kan dat komen door een leveraandoening. Voorbeelden hiervan zijn: levercirrose, levertumor, hepatitis en leververvetting.
- Levercirrose: Hierbij is er zoveel littekenweefsel aanwezig in de lever, dat dit de structuur van de lever heeft aangetast. Dit kan komen door een chronische infectie, een vergiftiging of een chronische (lever)ziekte.
- Levertumor: Leverkanker ontstaat meestal als de lever erg beschadigd is. Er zitten dan één of meer kwaadaardige tumoren in je lever.
- Hepatitis: Dit betekent een ontsteking van de lever. Vaak is een virus de oorzaak. Je noemt dit dan een virale hepatitis.
- Leververvetting: Dit is de meest voorkomende aandoening aan de lever in Nederland. Door een ongezonde voeding en leefstijl raakt de vetstofwisseling in het lichaam verstoord en hoopt vet zich op in de buikorganen, waaronder de lever.
Aandoeningen aan de lever kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals alcoholmisbruik, virussen of een aangeboren afwijking.
2. Galblaasaandoeningen
Pijn rechtsboven in je buik kan ook veroorzaakt worden door galstenen. Galstenen ontstaan doordat gal langere tijd ‘stilstaat’ in de galblaas of als er een infectie in de galblaas is, waardoor de galvloeistof kan gaan indikken. Deze ingedikte vloeistof kan uiteindelijk verstenen en galstenen vormen. Soms zijn galstenen heel klein, maar ze kunnen ook zo groot als knikkers zijn.
Een ontsteking van de galblaas, ook wel galblaasontsteking of cholecystitis genoemd, kan ook een reden zijn waarom je pijn hebt. Galblaaskanker is een andere zeldzame oorzaak van pijn in dit gebied.
3. Alvleesklieraandoeningen
De alvleesklier is een orgaan in de bovenbuik, die enzymen aanmaakt die je spijsvertering een handje helpen. Die enzymen worden actief in de dunne darm, waar ze voedsel helpen verteren. Maar soms gaat het mis, en gaan de enzymen al in de alvleesklier aan het werk. Daar beginnen ze met de ‘vertering’ van het weefsel van de alvleesklier, waardoor die kan gaan ontsteken. Er is dan sprake van een acute alvleesklierontsteking, ook wel acute pancreatitis genoemd.
4. Pijn rechtsboven in je buik: darmstoornissen
Een ontsteking van de dikke darm (colitis) kan ook leiden tot pijn in de rechterbovenbuik. Dit kan een gevolg zijn van een infectie of een inflammatoire darmziekte, zoals de ziekte van Crohn, waarbij meestal de dunne en/of dikke darm ontstoken raakt. Een blindedarmontsteking kan ook de oorzaak zijn van de klachten.
5. Maagaandoeningen
Verschillende maagaandoeningen, zoals dyspepsie, gastritis (maagslijmvliesontsteking) en maagzweren, kunnen pijn in de rechterbovenbuik veroorzaken.
- Dyspepsie: Dit betekent dat je een verstoorde spijsvertering in het bovenste deel van je spijsverteringskanaal hebt.
- Gastritis: Bij deze aandoening raakt het slijmvlies van je maag ontstoken.
- Maagzweren: Bij een zweer is er een gat ontstaan in de beschermende slijmvlieslaag van de maag of twaalfvingerige darm. Door het gat liggen de zenuwen in de bindweefsellaag open. Als het zure maagsap met deze zenuwen in contact komt, kan dat pijn veroorzaken.
6. Longaandoeningen
Een longontsteking in de onderste kwab van de rechterlong kan ook pijn rechtsboven in je buik veroorzaken. Pleuritis is een andere ontsteking van het vlies rond de longen die pijn kan veroorzaken en ontstaat vaak door virale infecties, maar kan ook het resultaat zijn van ernstigere aandoeningen zoals longembolie.
Heb je aanhoudende pijn en twijfel je over de oorzaak? Maak dan een afspraak bij de huisarts.
Bron | Mens- en-gezondheid, MLDS, Gezondheidsplein