Pijn op je borst? Dan kan mogelijk wijzen op het syndroom van Tietze
Bij pijn op de borst denk je waarschijnlijk meteen aan een hartaandoening of misschien een probleem met je longen, maar ook het kraakbeen op die plek kan de boosdoener zijn. Dat is bijvoorbeeld zo bij het syndroom van Tietze, een reumatische aandoening.
Door het syndroom van Tietze kan het kraakbeen dat je ribben aan je borstbeen verbindt zeer pijnlijk worden en ontsteken.
Het syndroom van Tietze
Je borstbeen en je ribben en sleutelbeen zitten aan elkaar vast met een laag kraakbeen. Dat kraakbeen is een veerkrachtig weefsel, dat ervoor zorgt dat je ribben mee kunnen bewegen met je lichaam. Het helpt je bijvoorbeeld bij het ademhalen, uitrekken en andere bewegingen van je bovenlichaam. Als je het syndroom van Tietze hebt, is het kraakbeen tussen één of meerdere van je ribben en het borstbeen ontstoken. Het syndroom van Tietze zorgt daardoor voor nare klachten en kan heel pijnlijk zijn. Door de pijn en zwelling worden ‘simpele’ dingen, zoals ademhalen, bewegen en zuchten pijnlijk en moeilijker.
Symptomen van het syndroom van Tietze
We schreven eerder al over pijn op de borst als een symptoom van het syndroom van Tietze. Andere klachten die regelmatig voorkomen zijn zwelling en roodheid van het borstbeen of de ribben, vermoeidheid, uitstralende pijn vanaf de borst naar andere plekken en pijn bij (simpele) bewegingen. Ook misselijkheid, een verstoord hartritme en last van de slokdarm komen voor.
Zoals je waarschijnlijk wel begrijpt, kan de pijn op de borst heel beangstigend zijn: is het een ontsteking van het kraakbeen, of is het bijvoorbeeld een hartaandoening? Vanwege deze reden is het belangrijk dat je bij deze klachten altijd contact opneemt met je huisarts. De klachten kunnen bijvoorbeeld ook wijzen op (beginnend) hartfalen of een andere ernstige hartaandoening.
Oorzaak en verloop
De oorzaak van de ontsteking waarvan sprake is bij het syndroom van Tietze, is vaak onbekend. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken, waaronder langdurige inspanning of bepaalde bewegingen waarbij de borstkas ver uitzet en de ribben kunnen verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan diep ademen, in een onnatuurlijke positie liggen, hoesten, niezen of zware lichamelijke inspanning. Ook een harde klap of stoot tegen het kraakbeen rondom de ribben kan zorgen voor irritatie en uiteindelijk een ontsteking. Daarnaast zijn zwangerschap en luchtweginfecties ook voorkomende oorzaken. Het is in ieder geval geen bacteriële ontsteking, dus een antibioticakuur heeft geen zin.
Hoe het syndroom van Tietze verloopt, verschilt van persoon tot persoon. De klachten kunnen geleidelijk ontstaan of plotseling opkomen; ze kunnen van tijdelijke aard zijn maar ook steeds terugkomen. In hoeverre iemands leven beïnvloedt wordt door deze aandoening, verschilt dus enorm. Sommige mensen met dit syndroom krijgen chronische klachten, bij hen verdwijnen de bovengenoemde symptomen dus niet.
Diagnose stellen
Als je klachten hebt die passen bij het syndroom van Tietze, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Zeker omdat deze klachten ook op een groot aantal andere aandoeningen kunnen wijzen, is onderzoek heel belangrijk. Je huisarts zal waarschijnlijk bloedonderzoek doen en een röntgenfoto of hartfilmpje maken, om andere aandoeningen uit te sluiten. Als die goed blijken te zijn, kan de diagnose van het syndroom van Tietze na lichamelijk onderzoek gesteld worden.
Behandeling syndroom van Tietze
Meestal is er na de diagnose geen duidelijke behandeling, omdat de klachten van de ontsteking vaak weer verdwijnen. Waarschijnlijk vertelt je arts je dat bewegen heel belangrijk is. Dat zorgt er namelijk voor dat je doorbloeding verbetert, waardoor de gewrichten ‘gesmeerd’ worden. Ook ontstekingsremmende pijnstillers kunnen ingezet worden, zoals ibuprofen of diclofenac.
Eventueel kan een gespecialiseerde fysiotherapeut helpen bij de klachten door het syndroom van Tietze, vooral als deze ontstaan door inspanning of extreme lichamelijke spanningen. Een doorverwijzing naar een reumatoloog kan soms nodig zijn als er verwacht wordt dat een andere aandoening, bijvoorbeeld reumatoïde artritis, de oorzaak is voor de ontsteking van het kraakbeen.
Bron | Thuisarts, Reuma Nederland, Vereniging voor Tietze en Costochondritis