null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pijn linksonder in je buik? Dít zijn de meest voorkomende oorzaken

Bij pijn rechtsonder in de buik denken we vaak aan een blindedarmontsteking, maar hoe zit dat aan de linkerkant? Ook daar zitten een hoop belangrijke organen, waardoor het soms lastig kan zijn om de oorzaak te vinden. We zetten de meest voorkomende oorzaken voor pijn linksonder in je buik op een rij.

Met onverklaarbare pijn is het natuurlijk verstandig om naar de dokter te gaan, maar dit artikel geeft je een idee wat de oorzaak kan zijn als je klachten linksonder in je buik zitten.

1. Verstopping

Bij buikpijn hoef je niet direct van het ergste uit te gaan: meestal ontstaat het omdat je iets verkeerds gegeten hebt óf door verstopping. Als je pijn aan de linkerkant hebt, kan het goed zijn dat die laatste optie het probleem is. Bij verstopping, ook wel obstipatie genoemd, gaat de ontlasting de darmen niet snel genoeg door. Daardoor ontstaat er een ophoping in de dikke darm, wat voor buikpijn kan zorgen.

Verstopping kan verschillende, uiteenlopende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan te weinig drinken, onvoldoende vezels eten, medicijngebruik, maar ook spanning of afleiding. Vaak gaat obstipatie vanzelf weer over door een verandering in je dieet, als je wat extra vezels gaat eten. Zorg wel dat je daarbij wel voldoende drinkt, anders kan de verstopping juist verergeren. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts een laxeermiddel voorschrijven om te helpen bij de ontlasting.

2. Prikkelbare darm syndroom als oorzaak van pijn linksonder in buik

Ook het prikkelbare darm syndroom (PDS) kan voor pijn op deze plek zorgen. PDS is een stoornis van de maag of darmen zonder aantoonbare reden. Vrouwen hebben hier tweemaal zo vaak last van als mannen. Naast buikpijn zorgt deze stoornis vaak ook voor diarree, verstopping en winderigheid. Er bestaat geen oplossing voor het prikkelbare darm syndroom, mede omdat dit voor iedereen een andere oorzaak en andere triggers heeft. Soms kan het FODMAP-dieet uitkomst bieden, een eliminatiedieet waarbij bepaalde koolhydraten weggelaten worden. Ook mindfulness of probiotica kunnen soms helpen bij het verminderen van de symptomen.

3. Diverticulitis

Als je linksonder in je buik pijn hebt, zou het kunnen dat de divertikels in je darmen de boosdoeners zijn. Divertikels zijn goedaardige uitstulpingen in de wand van je dikke darm die ongemerkt ontstaan. Ongeveer één op de zeventig mensen heeft divertikels, meestal zonder dat zij dat weten. Als die divertikels ontstoken raken, heet dat diverticulitis. Die ontstekingen kunnen zorgen voor vervelende klachten, zoals buikpijn aan de linkerkant van je buik, misselijkheid en koorts. Hoe divertikels en diverticulitis ontstaan, is nog onbekend. Wel lijkt de kans op deze aandoening groter te zijn als je rookt, weinig beweegt, overgewicht hebt of vaak pijnstillers zoals ibuprofen of naproxen gebruikt. Meestal gaat diverticulitis vanzelf weer over, al kan dat soms wel een aantal weken duren. Om te pijn linksonder in je buik te beperken, is het verstandig om paracetamol te nemen.

4. Colitis ulcerosa

Ook de darmaandoening colitis ulcerosa kan zorgen voor pijn linksonder in je buik. Colitis ulcerosa betekent letterlijk een ontsteking van de dikke darm (colon betekent dikke darm, itis is een ontsteking), waarbij zweren gevormd worden (ulcerosa). Bij deze aandoening is de dikke darm chronisch ontstoken, waarbij pijnlijke zweren ontstaan op en rondom de darmwand. Pijn aan de linkerkant van de buik is vaak een van de eerste symptomen van deze aandoening, in combinatie met een pijnlijke stoelgang. Andere symptomen van colitis ulcerosa zijn diarree, gewichtsverlies en moeite met het ophouden van de ontlasting. Er bestaat nog geen behandeling die colitis ulcerosa kan genezen, maar er zijn wel medicijnen die de symptomen behandelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ontstekingsremmers, afweeronderdrukkende medicijnen (immunosuppressiva) en sterke diarreeremmers.

5. Een eierstokcyste

Niet alleen de darmen kunnen zorgen voor pijn op deze plek. Ook je eierstokken kunnen voor klachten aan de linkerkant van je buik zorgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een eierstokcyste die erg groot of ontstoken is, zoals bijvoorbeeld voorkomt bij vrouwen met PCOS. Naast pijn zorgt dit vaak ook voor andere symptomen zoals een onregelmatige menstruatie, bekkenpijn, misselijkheid of overgeven. Behandeling is bij een cyste op je eierstok niet altijd nodig, omdat deze vaak onschuldig zijn. Als je wel veel klachten hebt, kan de gynaecoloog besluiten dat er een operatie nodig is. Hierbij wordt de cyste dan verwijderd, maar blijft de eierstok in de meeste gevallen gespaard.

6. Pijn linksonder in buik door endometriose

Ook endometriose kan zorgen voor pijn linksonder in je buik. Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder groeit. Het zit dan bijvoorbeeld op de eierstokken, eileiders, de blaas of rondom de darmen. Als dit rondom de linkereierstok of dikke darm zit, kan dit voor pijn zorgen aan die kant van het lichaam. In Nederland hebben zo’n 400.000 vrouwen last van endometriose, die allemaal net andere symptomen hebben. Denk bijvoorbeeld aan extreme (menstruatie)pijn, buikpijn en rugpijn. Maar ook bloedingen in de buikholte en verklevingen van de organen komen voor, net als blaasproblemen. Er bestaat geen manier om endometriose te genezen, maar met medicijnen, een operatie of een combinatie van die twee zijn de symptomen wel te beperken.

Lees ook:

Pijn in je onderbuik? Dít zijn de meestal de boosdoeners

Bron | The Healthy, Thuisarts, Maag Lever Darm Stichting

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden