Margriet logo
Pijn linksonder in je buik? Déze symptomen kunnen wijzen op diverticulitis Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Pijn linksonder in je buik? Déze symptomen kunnen wijzen op diverticulitis

Bij pijn rechtsonder in je buik denk je waarschijnlijk aan een blindedarmontsteking, maar wat als het aan de linkerkant zit? Een stekende of zeurende pijn op die plek, kan één van de symptomen van diverticulitis zijn. Een vervelende en pijnlijke ontsteking in een stukje van je dikke darm.

Vaak gaat diverticulitis vanzelf weer over, maar dat betekent wel dat je wekenlang last kunt hebben van nare symptomen. Kun je iets doen om je sneller weer fit te voelen?

Wat zijn divertikels?

Voor we uitleggen wat diverticulitis is en welke symptomen daarop wijzen, moeten we weten wat een divertikel is. Divertikels zijn kleine, onschuldige uitstulpingen die vooral in de (bochten van de) dikke darm voorkomen. Deze kleine uitstulpingen van de darmwand ontstaan vaak ongemerkt: bijna één op de zeventig mensen heeft ze zónder dat ze dat weten. Divertikels zijn niet hetzelfde als darmpoliepen, want die groeien op het slijmvlies van de darm. Divertikels komen juist uit de darmwand en gaan richting de buikholte. Daarnaast zijn deze – in tegenstelling tot darmpoliepen – altijd goedaardig.

Hoe divertikels ontstaan, is niet precies bekend. Waarschijnlijk ontstaan ze op zwakke plekken in de darmwand, waar een verhoogde druk op komt. Mogelijk speelt het eten van weinig vezels hierbij een rol, want door verstopping kan er meer druk op de dikke darm komen. Zeker is dit echter niet.

Wat is diverticulitis?

Als één of meerdere van die divertikels ontstoken raakt, noemen we dat diverticulitis. Hoewel ze onschuldig zijn, kunnen ze bij zo’n infectie voor flink wat klachten zorgen. Ongeveer één op de vijf mensen met divertikels, krijgt ooit last van zo’n ontsteking. Vooral ouderen hebben vaak divertikels en dus ook diverticulitis, maar in principe kan het op elke leeftijd voorkomen.

Net als de oorzaak van divertikels, is de reden voor diverticulitis niet duidelijk. Mensen die roken, weinig bewegen, weinig vezels eten, overgewicht hebben en/of NSAID’s (pijnstillers die de darmwand kunnen irriteren) gebruiken, lijken een iets grotere kans te hebben op diverticulitis. Soms is er echter geen duidelijke reden voor diverticulitis aan te wijzen.

Symptomen van diverticulitis

Mensen bij wie de divertikels niet ontstoken zijn, hebben meestal totaal geen klachten. Af en toe kunnen ze eens vage buikpijn of een opgeblazen gevoel hebben, maar dat valt meestal mee en verdwijnt snel weer. Als je diverticulitis hebt, krijg je meestal wel duidelijke klachten. Symptomen die op diverticulitis kunnen wijzen, zijn:

  • Een zeurende buikpijn, die steeds erger wordt
  • Een plotselinge, hevige buikpijn met krampen; vooral linksonder in de buik
  • Een opgezette buik
  • Hevige diarree óf juist ernstige verstopping
  • Soms: koorts, overgeven en misselijkheid

In uitzonderlijke gevallen kan ook bloedverlies één van de symptomen van diverticulitis zijn. Omdat dit ook op een aantal (ernstigere) aandoeningen kan wijzen, is het altijd verstandig om daarbij snel contact met een arts op te nemen. Ook bij aanhoudende koorts, sufheid, of toenemende en ondragelijke buikpijn kun je het beste naar de huisarts gaan. Door middel van een bloedtest, CT-scan of echo kan een MDL-arts diverticulitis vaststellen bij deze symptomen.

Behandeling van diverticulitis

Diverticulitis gaat meestal vanzelf binnen een aantal weken over. Na de diagnose houdt de huisarts je onder controle, tot de ontsteking weg is en de symptomen van diverticulitis weer verdwijnen. Hoe lang de symptomen van diverticulitis ongeveer aanhouden, verschilt van persoon tot persoon. Sommigen zijn er binnen een week van af, terwijl anderen een aantal weken met de klachten lopen. Bij ernstige pijn worden pijnstillers als paracetamol voorgeschreven, en soms kan een middel, om de ontlasting wat te verzachten, helpen bij obstipatie. Alleen in ernstige gevallen is een ziekenhuisopname of operatie nodig, maar dat is gelukkig zeldzaam.

Ook kan diverticulitis weer terugkomen, als je eenmaal divertikels in je dikke darm hebt. Om de kans op een ontsteking te verkleinen, is het belangrijk dat je gezond leeft. Beweeg voldoende, rook niet, eet genoeg vezelrijke voeding én drink genoeg om je darmen in goede conditie te houden.

Bron | Thuisarts, Maag Darm Leverstichting

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden