Pijn linksboven in je buik? Deze oorzaken kan dat hebben Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Pijn linksboven in je buik? Deze oorzaken kan dat hebben

Linksboven in je buik zitten veel belangrijke organen. Denk bijvoorbeeld aan de maag en de alvleesklier. Als je pijn linksboven in je buik hebt, kan het lastig zijn om dit te herleiden. Deze oorzaken komen het meest voor.

Bijna iedereen heeft weleens last van buikpijn. Bijvoorbeeld doordat je last hebt van verstopping of iets verkeerds gegeten hebt. Vaak gaat dit vanzelf weer over. Als het niet overgaat of als de pijn niet hetzelfde is als een normale buikpijn, kan het zijn dat er iets anders aan de hand is. Ga altijd na waar de pijn zich in je buik bevindt. Pijn linksonder in je buik kan namelijk iets heel anders betekenen dan pijn linksboven. Dit kunnen oorzaken van pijn linksboven in je buik zijn.

1. Een alvleesklierontsteking

Een alvleesklierontsteking is een vervelende aandoening die ook wel pancreatitis genoemd wordt. Hierbij is de alvleesklier kortdurend of tijdelijk ontstoken. Dit komt doordat enzymen al actief worden als ze nog in de alvleesklier zitten. Normaal gesproken gebeurt dit pas als ze de alvleesklier verlaten en in de dunne darm aankomen. Als dit gebeurt eten de enzymen als het ware het weefsel van de alvleesklier op, waardoor het orgaan gaat ontsteken. Een alvleesklierontsteking duurt meestal enkele dagen tot weken. Het orgaan kan volledig genezen, maar er kan ook sprake zijn van blijvende schade. Dit kan leiden tot een chronische alvleesklierontsteking. Eén van de duidelijkste symptomen die aangeeft dat je hier last van hebt, is acute en hevige buikpijn.

2. Een maagslijmvliesontsteking

Pijn linksboven in je buik kan ook komen door een maagslijmvliesontsteking (ook wel gastritis genoemd). Bij deze aandoening is het slijmvlies dat aan de binnenkant van de maag zit ontstoken. De zogenoemde klierbuizen die in dit slijmvlies zitten, helpen normaal gesproken bij de productie van maagsap. Ook beschermt de laag slijmvlies de maag tegen het zoutzuur, wat agressief is en ook in het maagsap zit. Klachten waar je last van kunt krijgen zijn onder andere pijn in de maagstreek, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Ook kun je soms (bloed) braken. Volgens de Maag Lever Darm Stichting zijn er verschillende oorzaken voor een maagslijmvliesontsteking, zoals een infectie met een virus of een bacterie. Ook kan het komen door alcoholgebruik, het terugstromen van gal vanuit de dunne darm of het langdurig gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers en aspirine: de zogenoemde NSAID’s. Dit zijn pijnstillers als ibuprofen, diclofenac en naproxen.

3. Pijn linksboven in je buik door een vergrote milt

Een vergrote milt (splenomegalie) kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een infectie ervoor zorgen dat de milt vergroot, maar ook problemen met je lever, zoals cirrose of taaislijmziekte, kunnen een oorzaak zijn. Wanneer je milt vergroot is kun je last krijgen van pijn linksboven in je buik, maar deze pijn kun je ook aan de linkerkant van je rug voelen. Deze pijn in je rug kan zich verspreiden tot aan je schouder. Daarbij heb je snel een vol gevoel, ook als je maar een klein beetje gegeten hebt en kun je vermoeid zijn. Normaal gesproken filtert de milt je bloed, verwijdert het afvalstoffen en produceert het witte bloedcellen. Als er aandoeningen zijn die de milt zelf aantasten of het bloed dat er doorheen stroomt, kan het orgaan opzwellen en vergroten, met pijn linksboven in de buik als gevolg.

4. Maagzweer

Bij een maagzweer zit er een wondje in de wand van je maag, vaak bij de uitgang van het orgaan. De zweer kan ook aan het begin van de darm zitten. Ook dan heet het een maagzweer. Een veelvoorkomende klacht hierbij is pijn linksboven in de buik, die ’s nachts erger kan worden. Een maagzweer ontstaat door een maagbacterie of door medicijnen. Als een maagbacterie de oorzaak is, zit deze vaak al in je maag vanaf het moment dat je een kind bent. Meestal geeft deze bacterie geen klachten, maar in 2 op de 10 gevallen wel. Ook medicijnen kunnen een maagzweer veroorzaken. Hierbij gaat het om pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac, bloedplaatjesremmers (acetylsalixylzuur of carbasalatcalcium), sommige medicijnen tegen botontkalking (alendroninezuur) en een medicijn voor als je te weinig kalium hebt (kaliumchloride).

5. Een niersteen als oorzaak van pijn linksboven in de buik

Een niersteen wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in je buik. Deze ontstaat doordat afvalstoffen die normaal afgevoerd worden met je urine, niet helemaal oplossen. Hierdoor kunnen kristallen of steentjes in het nierbekken ontstaan. Deze worden ook wel nierstenen genoemd. Als ze klein zijn, kun je deze uitplassen, maar ze kunnen ook blijven steken in de urinewegen. Dit kan een niersteenaanval, stuwing of een infectie in de urinewegen veroorzaken. Naast een scherpe pijn in je zij of buik, kun je ook last krijgen van pijn in je onderbuik. Dit komt doordat de steen zich langzaam verplaatst naar de blaas. Ook kan er een beetje bloed in je plas zitten. Vaak gaan de klachten van nierstenen na enkele dagen weer over, omdat de steen dan in de blaas zit, waarna je het een paar dagen later uitplast.

6. Brandend maagzuur

De klachten van brandend maagzuur verschillen per persoon. Waar de een last heeft van de bekende zure oprispingen, gaat het bij anderen om pijn linksboven in de buik. Ook het moment waarop je last hebt van brandend maagzuur kan verschillen van persoon tot persoon. Brandend maagzuur ontstaat doordat de sluitspier die zich tussen de slokdarm en maag bevindt vaker openstaat. Normaal gesproken houdt deze de zure maaginhoud tegen, maar als deze openstaat kan de zure maaginhoud terugstromen. Hierdoor kun je een pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen krijgen, wat vaak voelt als een drukkende of knijpende pijn. Ook kun je last hebben van oprispingen, heesheid, een slecht gebit of slikklachten.

7. Kanker

Een oorzaak van pijn linksboven in de buik die minder vaak voorkomt, is kanker. De vormen die pijn linksboven in de buik veroorzaken, zijn alvleesklierkanker en maagkanker. Beide vormen worden vaak pas in een laat stadium ontdekt, onder andere door de vage klachten die het geeft. De klachten komen daarbij vaak pas op het moment dat de tumor groter is. Eén van de klachten die beide vormen van kanker kan veroorzaken is een stekende of zeurende pijn boven in de buik.

Bron | MLDS, Cleveland Clinic, Healthline, Thuisarts, St. Antonius Ziekenhuis, Kanker.nl

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden