Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid Meest Gelezen

Heb je pijn in een van déze lichaamsdelen? Dat kan wijzen op een hoog cholesterol

pijn-in-lichaamsdelen-bij-hoog-cholesterol.jpg

Een verhoogd cholesterol geeft geen klachten, waardoor het jarenlang op de achtergrond kan sluimeren. En dat is verraderlijk, want het kan op den duur je bloedvaten vernauwen waardoor je problemen kunt krijgen aan je hart en zelfs een beroerte of hartinfarct kunt krijgen. Om te weten of je een hoog cholesterol hebt kun je dit laten meten met een bloedprik, maar het blijkt ook dat je dit kunt herkennen aan pijn in verschillende lichaamsdelen. We leggen je uit waar je op moet letten.

Heb je ineens een onverklaarbare lage rugpijn? Misschien komt het wel door je cholesterol.

Hoog cholesterol veroorzaakt pijn in verschillende lichaamsdelen

Van een hoog cholesterol merk je vaak jarenlang niks, omdat het geen duidelijke klachten geeft. Dat maakt het gevaarlijk. Maar uit een studie gepubliceerd in de Amerikaanse National Library of Medicine National Institutes of Health blijkt dat er weldegelijk klachten zijn waar je op kunt letten. Aan de studie deden volwassenen mee tussen de 40 en 64 jaar, die jaarlijks een gezondheidscheck deden. In totaal werden 258.367 deelnemers geanalyseerd waaruit geconcludeerd werd dat bij een lage HDL-cholesterolwaarde (dit wordt ook wel de goede cholesterol genoemd) en bij een hoge LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) tot HDL-cholesterol ratio een verband bleek met lage rugpijn. Dit betekent dus dat een hoog cholesterol voor een lage rugpijn kan zorgen. Daarnaast zijn ook de volgende plekken belangrijk om in de gaten te houden voor pijnklachten:

  • Je rug
  • Je bovenbuik
  • Je kaak
  • Je nek

Pijnlijke handen en voeten 

Daarnaast bleek dat als de slagaders die je hart van bloed voorzien – ook wel de kransslagaders – dusdanig door een hoog cholesterol zijn aangetast, je in verschillende lichaamsdelen pijn kunt ervaren. Dit zijn vooral de handen en voeten. Volgens Medicover Hospitals zou een ophoping van cholesterol de bloedvaten in je voeten, benen en handen kunnen verstoppen, waardoor deze pijn doen. 

Lees ook: 10 voedingsmiddelen die helpen bij het verlagen van je cholesterol

Wat te doen bij een hoog cholesterol?

Als je last hebt van pijn in verschillende lichaamsdelen zonder duidelijke aanleiding, dan kan dat dus wijzen op een hoog cholesterol. In dit geval is het verstandig om contact op te nemen met een arts. Deze kan je cholesterolwaardes meten en een behandelplan opstellen. Om zelf zoveel mogelijk je cholesterol te verlagen deelt Thuisarts de volgende tips:

  • Voldoende bewegen
  • Gezond eten
  • Probeer indien nodig om af te vallen  
  • Verminder stress
  • Vermijd alcohol (drink niet elke dag en niet meer dan één glas per dag)
  • Stop met roken 

Bron | Express, Thuisarts
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.  

Ook interessant