Pijn in je voorvoet? Aan deze symptomen herken je een Morton neuroom Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pijn in je voorvoet? Aan deze symptomen herken je een Morton neuroom

Met alle spieren, botjes en zenuwen die in je voeten zitten, is het niet zo gek dat je soms flink zere voeten kunt hebben. Zéker als je lang gelopen of gestaan hebt. Maar heb je last van een terugkerende pijn in je voorvoet? Dan zou het kunnen dat je last hebt van een Morton neuroom.

We vertellen je hoe je deze vervelende aandoening kunt herkennen.

Wat is een Morton neuroom?

In je voorvoet - daar waar je tenen beginnen - zitten een aantal kleine botjes: de middenvoetsbeentjes. Tussen al die botjes lopen zenuwen, die richting je tenen gaan. Soms kan één van die zenuwen in de knel raken, waardoor deze dikker wordt en veel pijn doet. Dat wordt dan een Morton neuroom genoemd. Meestal ontstaat een Morton neuroom tussen de derde en vierde teen.

Symptomen van Morton neuroom

Een Morton neuroom zorgt voor vervelende symptomen, waaronder de volgende:

  • Een branderige, stekende of schietende pijn in of onder je voorvoet
  • Uitstralende pijn naar tenen
  • Een prikkelend of doof gevoel in de tenen en tintelingen, soms kun je ook de tenen niet meer voelen
  • Aan de buitenkant zie je niets aan de voet; het is niet rood of dik
  • Je hebt vooral klachten terwijl je staat of loopt of bij het dragen van strakke schoenen
  • Ook kun je het gevoel hebben dat er ‘iets zit’ in je voet, of dat er ‘iets verschiet’ in de bal van je voet

Oorzaak van zo’n verdikte zenuw

Morton neuroom komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal heb je de klachten aan slechts één voet. Wat precies de oorzaak van zo’n zenuwverdikking in je voet is, is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk ontstaat het omdat de zenuw steeds een klein beetje beschadigd is geraakt omdat ‘ie steeds klem heeft gezeten. Een aantal risicofactoren voor een Morton neuroom zijn:

  • Het dragen van (te) strakke schoenen
  • Regelmatig lopen op hoge hakken
  • Afwijkingen in de vorm van je voet, zoals een doorgezakte voet, hamertenen of een scheve grote teen
  • Aandoeningen aan de gewrichten, zoals artrose, hypermobiliteit of reuma

Behandeling van Morton neuroom

Denk je een Morton neuroom te hebben, dan kan de huisarts dat vaak aan de hand van de symptomen al vaststellen. Ook kun je doorgestuurd worden naar de orthopeed, die verder lichamelijk onderzoek kan verrichten. Vaak wordt er ook een röntgenfoto gemaakt om andere aandoeningen uit te sluiten.

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om te klachten te verminderen. Het is ten eerste belangrijk om zelf zoveel mogelijk te blijven bewegen, mét goede schoenen aan. Hoewel je voor veel voetaandoeningen je schoenen het beste aan kunt houden, geldt voor Morton neuroom juist dat het slim is om je schoenen uit te trekken. Tegen de pijn kun je pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen gebruiken. Deze kun je als tablet slikken, maar er bestaan ook varianten in een gel, zalf of crème die je op de pijnlijke plek kunt smeren. Gaat de pijn niet weg of belemmert het je in je dagelijkse activiteiten? Dan kan de huisarts soms een prik met een ontstekingsremmer geven.

Operatie

Mochten de niet-operatieve behandelingen niet helpen, dan is een operatie vaak de beste oplossing. Bij de operatie maakt de orthopedisch chirurg een kleine sneetje bovenop je voet, waarna met een speciale spreider de twee middenvoetsbeentjes uit elkaar gehaald worden. Vervolgens wordt er of meer ruimte gemaakt rondom de zenuw door weefsel weg te snijden, of wordt de zenuw weggehaald. Deze behandeling zorgt ervoor dat een Morton neuroom niet terug kan komen, maar veroorzaakt ook een gevoelloze sensatie in de tenen waaraan de zenuw vast zat.

Bron | Thuisarts, Isala

Ilse van RoekelGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden