null Beeld

Pijn in je rug, tintelingen en krachtverlies: zo herken je een rughernia

Pijn in je rug hebben we allemaal weleens; bijvoorbeeld na een dagje klussen of als je verkeerd gelegen hebt. Maar wat als die pijn maar aan blijft houden en naar je been of bil doortrekt? Dan je kunnen hebt van een vervelende en pijnlijke rughernia.

We zetten de symptomen van een rughernia voor je op een rijtje, zodat je het verschilt kent tussen deze aandoening en andere soorten rugpijn.

Een rughernia

Het woord hernia betekent eigenlijk een uitstulping of breuk, bijvoorbeeld van weefsel of een orgaan. Bij een rughernia is er dus een uitstulping van één van de tussenwervelschijven, de soepele schijfjes die tussen je ruggenwervels zitten. Die uitstulping, wat we dus de hernia noemen, kan vervolgens tegen de zenuwen in je rug drukken en daar voor irritatie zorgen. Door die irritatie raken de zenuwen geprikkeld, waardoor vervelende klachten zoals pijn, tintelingen en uitvalsverschijnselen kunnen ontstaan.

Oorzaken

Zo’n rughernia waarbij een tussenwervelschijf een uitstulping veroorzaakt, ontstaat meestal door slijtage. Bij iedereen ontstaat er op zekere leeftijd slijtage van de tussenwervelschijven, maar de een heeft daar meer last van dan de ander. Waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor het krijgen van een hernia dan anderen weten specialisten nog niet precies, maar er zijn wel een aantal risicofactoren. Zo speelt erfelijkheid een rol: een zwakte van je tussenwervels kan ook aangeboren zijn, vandaar dat hernia’s in sommige families dus vaker voorkomen. Ook roken, stress, lichamelijk zwaar werk, lengte en gewicht zouden mogelijk de kans op een rughernia vergroten.

Lees ook: 4x dit kun je naast regelmatig bewegen nog meer doen tegen rugpijn

Rughernia herkennen

Veel mensen hebben wel eens last van rugpijn, dus hoe weet je dan dat het bij jou veroorzaakt wordt door een rughernia? Er zijn een aantal symptomen die wijzen op een rughernia:

  • Bij een rughernia heb je meestal een stekende pijn laag in je rug. De pijn hoeft niet constant te zijn, en kan variëren van zeer ernstig tot bijna niet aanwezig.
  • Bij een hernia is de pijn vaak het ergst wanneer iemand zit of staat, omdat de zenuwen dan geïrriteerd raken. Bij liggen zijn de klachten vaak minder aanwezig, of verdwijnen zelfs.
  • Een andere kenmerkende klacht bij een hernia is dat de pijn niet alleen in de rug zit, maar ook in één been of bil. Aan die kant dan de scherpe kant zelfs ook klachten veroorzaken in het onderbeen of de voet.
  • In sommige gevallen hebben mensen met een hernia minder kracht in één been, of last van tintelingen en een doof gevoel.

Behandeling

Hoewel een rughernia ontzettend pijnlijk en vervelend kan zijn, gaan de meeste hernia’s met minimale behandeling wel weer over. Ruim 70 procent van de mensen met een rughernia voelt zich binnen twaalf weken weer beter. Bij drie op de vier mensen is de uitpuilende tussenwervenschijf dan weer teruggetrokken, waardoor de druk op de zenuwen ook verdwijnt. Binnen die eerste drie maanden is een behandeling door artsen dan ook minimaal, eerst wordt afgewacht of de hernia zich uit zichzelf zal herstellen. Wel kan een arts soms fysiotherapie of pijnstillers voorschrijven, om de klachten draagbaar te houden.

Als er ná die drie maanden nog altijd ernstige klachten zijn, zoals veel pijn, krachtverlies en gevoelloosheid, kan er gekozen worden voor een operatie. Bij deze operatie, die ook wel een discectomie genoemd wordt, haalt een neurochirurg een deel van, of zelfs de hele tussenwervelschijf, weg. Daardoor krijgen de zenuwen weer voldoende ruimte, en zullen de klachten verdwijnen. Omdat de zenuwen door de rughernia lange tijd geïrriteerd zijn geweest en daardoor beschadigd zijn geraakt, kan het enkele maanden duren tot de pijn volledig verdwijnt.

Spoedgevallen

Zoals eerder beschreven is een hernia in je rug geen spoedgeval, en hoewel het wél heel erg pijnlijk kan zijn, gaat deze aandoening vaak binnen drie maanden over. Toch zijn er wel symptomen waarbij het verstandig is om direct je huisarts of specialist te waarschuwen. Dit zijn:

  • Plotseling krachtsverlies in je been, waarbij het niet lukt om op je hakken of tenen te staan.
  • Een doof gevoel rondom je schaamstreek of anus.
  • Niet meer kunnen plassen óf juist de urine niet meer op kunnen houden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Thuisarts, UMC Utrecht, Gezondheid & co

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 24 ligt in de winkel! Met negen pagina's aan puzzelplezier, zelfmakers voor in de tuin en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden