null Beeld

Pijn in je onderbuik? Dít zijn de meestal de boosdoeners

Kramp, steken en een opgeblazen gevoel: ook jij hebt vast weleens last van pijn in je onderbuik. Er zitten alleen heel wat belangrijke organen in dat kleine stukje van je lijf, waardoor het soms lastig is de oorzaak te vinden van die vervelende pijn. We zetten de drie meest voorkomende oorzaken voor je op een rij.

Want hoe weet je nou of je baarmoeder, je eierstokken, je darmen of juist je blaas de boosdoener is? Met elke onverklaarbare pijn is het natuurlijk verstandig om naar de dokter te gaan, maar dit artikel geeft je een idee wat de oorzaak kan zijn.

1. Je voortplantingsorganen

Bij pijn in je onderbuik denk je waarschijnlijk als eerst aan menstruatiepijn, vooral als je de overgang nog niet gehad hebt. De meeste vrouwen worden elke maand ongesteld en de buikpijn die daarbij hoort accepteren we vaak maar. Toch is het slim om daar wel een oogje op te houden, want niet alle menstruatiepijn is normaal. Ook pijn rondom je voorplantingsorganen buiten je menstruatie hoort niet. Júist omdat we zo vaak horen dat menstruatiepijn ‘erbij hoort’, worden aandoeningen op dit gebied vaak over het hoofd gezien.

Heb je naast pijn onder in je onderbuik ook last van obstipatie, gewichtsverlies of -toename zonder reden, aanhoudende diarree, tussentijds bloeden of bloed je tijdens de seks? Dan is het verstandig om je te laten onderzoeken. Ook wanneer je veel last hebt van vaginale afscheiding, pijn hebt tijdens penetratie of stekende pijnen rond je eierenstokken voelt, kun je het best naar de dokter gaan. Er zijn verschillende aandoeningen die kunnen zorgen voor deze pijn. Denk dan bijvoorbeeld aan endometriose, PCOS of een verzakking; maar ook een (buitenbaarmoederlijke) zwangerschap of soa kunnen de boosdoener zijn. De huisarts of gynaecoloog kan dit verder onderzoeken.

Lees ook:

Déze 7 vragen worden een gynaecoloog het vaakst gesteld

2. Je darmen

In je onderbuik zitten natuurlijk ook je darmen, die ruim acht meter lang zijn en van heup tot heup, van je navel naar beneden veel ruimte in beslag nemen. Het zal je dan ook vast niet verrassen dat ook dit vaak de veroorzaker is van die vervelende pijn in je onderbuik. Hoewel we allemaal wel eens last hebben van een opgeblazen gevoel, diarree, darmkrampen of obstipatie, moet je wanneer je dit vaak hebt wel aan de bel trekken.

Er zijn flink wat dingen die voor pijnlijke darmen kunnen zorgen. Zo heeft ongeveer vijf tot twintig procent het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) , een stoornis van de maag of darmen zonder aantoonbare reden. Vrouwen hebben hier tweemaal zo vaak last van als mannen; niet zo gek dus dat wij vaker klagen over buikpijn en kramp. Maar pijn in je onderbuik kan ook wijzen op een ontsteking in de darm, colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn, een voedselintolerantie of blindedarmontsteking. Daarom is het verstandig om niet zélf op zoek te gaan naar oplossingen, maar de hulp in te schakelen van de huisarts of een specialist.

3. Je blaas

En als laatste nog een belangrijk orgaan in je onderbuik: je blaas. Ook deze kan zorgen voor flink wat klachten, al zijn deze gelukkig vaak makkelijk op te lossen. Een blaasontsteking komt vaak voor, vooral bij vrouwen. Dat komt omdat de urinebuis bij de vrouw korter is dan bij een man én dichterbij de anus zit. Daardoor kunnen bacteriën zich gemakkelijker verspreiden richting de blaas. Bij een blaasontsteking heb je meestal niet alleen pijn in je onderbuik, maar ook een brandend gevoel bij het plassen en veel vaker de aandrang om te plassen.

Last van deze symptomen? Dan is het belangrijk dat je in ieder geval voldoende water drinkt. Dat kan helpen de blaas sneller door te spoelen, waardoor de bacteriën je lichaam sneller verplaatsen. Heb je na 24 uur nog klachten? Dan kun je beter een afspraak maken bij je huisarts. Die kan met een simpele urinetest onderzoeken of je een blaasontsteking hebt, waarna je antibiotica voorgeschreven krijgt. Blijf niet te lang doorlopen met je klachten: een onbehandelde blaasontsteking kan overgaan in een zeer pijnlijke nierbekkenontsteking.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women's Health

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 35 ligt in de winkel! Met deze week: een vakantiegevoel in eigen tuin creëren, zwierige zomerrokken inspiratie, een interview met Marion Bloem en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden