Margriet logo
Pijn in je bovenrug of op je borst? Deze symptomen kunnen wijzen op costochondritis
 Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Pijn in je bovenrug of op je borst? Deze symptomen kunnen wijzen op costochondritis

Wanneer je last hebt van pijn op je borst dan denk je waarschijnlijk al snel aan hartproblemen. Maar dat hoeft de oorzaak niet altijd te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook om de relatief onbekende reumatische aandoening costochondritis gaan. Van de oorzaken tot de symptomen: we leggen je uit hoe je deze aandoening kunt herkennen.

Zitten reumatische aandoeningen in je familie? Dan heb je een verhoogde kans om costochondritis te ontwikkelen.

Wat is costochondritis?

Je borstkas, ook wel de ribbenkast, wordt gevormd door ribben, borstbeen en een aantal ruggenwervels. De ribben zijn via een kraakbenige structuur aan de voorkant verbonden aan je borstbeen. Op je rugzijde zijn de ribben via kleine gewrichten met een laagje kraakbeen aan de ruggenwervels van je wervelkolom verbonden. Wanneer dat kraakbeen ontstoken is, dan is er sprake van costochondritis.

De oorzaken

Hoewel de oorzaak voor het ontstaan costochondritis niet echt bekend is, zijn er wel een paar factoren die vermoedelijk een rol zouden kunnen spelen, namelijk:

 • Luchtweginfectie
 • Fysieke inspanning
 • Emotionele (in)spanning
 • Verkeerde houding (een bolle rug, schouders naar voren en voorovergebogen)
 • Overbelasting of trauma
 • Stress

Herhaalde beweging waardoor de borstkas uitzet en er druk- of trekkracht op de ribben komt (veel hoesten, keel schrapen, diep ademhalen)

Daarnaast loop je een verhoogde kans op het ontwikkelen van costochondritis als reumatische aandoeningen in de familie zitten.

Symptomen

Als je last hebt van costochondritis dan zijn er vaak meerdere kraakbeen verbindingen ontstoken. Vaak gaat het om de tweede tot vijfde rib. Over het algemeen heb je vaak maar aan één zijde last van de ontsteking. Verder kun je costochondritis herkennen aan de volgende symptomen:

 • Pijn op de borst
 • Pijn rond de bovenrug (ter hoogte van de kraakbeen verbindingen)
 • De pijn is fel en komt in aanvalsgolven
 • Druk op het kraakbeen verergert de pijn (bijvoorbeeld ook al bij het dragen van een autogordel)
 • Diep inademen, hoesten of niezen doet pijn
 • Beweging van het bovenlichaam zorgt voor extra pijn (door de extra druk- of trekkracht op de kraakbeen verbindingen)
 • Pijn kan uitstralen naar de ribben, schouder, arm en buik
 • Armbewegingen kunnen pijnklachten erger maken
 • Pijn wordt erger als je ligt

Omdat costochondritis vaak pijn op de borst veroorzaakt, is het altijd verstandig om contact op te nemen met een arts om hartproblemen eerst uit te sluiten.

Verschil tussen costochondritis en syndroom van Tietze

Costochondritis lijkt heel erg op het syndroom van Tietze, maar er zijn wel een paar belangrijke verschillen. Bij het syndroom van Tietze is alleen aan de voorzijde het kraakbeen ontstoken, bij costochondritis kan ook de rugzijde ontstoken zijn. Daarnaast is er bij het syndroom van Tietze ook sprake van een duidelijke zwelling rond het borstbeen. Bij costochondritis is er geen zwelling zichtbaar.

Is er een behandeling?

Er is nog geen behandeling tegen costochondritis. De klachten kunnen binnen enkele dagen tot weken vanzelf verdwijnen, maar de aandoening kan ook chronisch worden waardoor je er maanden, jaren of zelfs de rest van je leven last van kunt houden.

Vaak kunnen pijnstillers of ontstekingsremmers de klachten wel verlichten en in sommige gevallen worden er injecties toegediend op de plek van de ontsteking. Ook kan fysiotherapie helpen voor een betere houding, zodat er minder druk op de ontstoken kraakbeen verbindingen komt te staan. Ook kun je indien nodig ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen krijgen om de pijn te verlichten.

Bron | Health Line, Hierhebikpijn.nl, Tietze behandeling

Maryse De BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden