pijn aan de billen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pijn in je achterwerk? Dit kunnen de 10 verrassende oorzaken zijn

Pijn in je achterwerk is niet alleen vervelend, maar het kan ook voor veel ongemakken zorgen. Zo kan het je dagelijkse functioneren bij bijvoorbeeld het staan, lopen of sporten aanzienlijk beïnvloeden. Maar wat kunnen de oorzaken zijn van deze pijn?

Verschillende experts leggen uit door welke tien oorzaken deze pijn zou kunnen ontstaan.

1. Dead butt syndroom

Het dead butt syndroom is niet iets wat van het ene op het andere moment ontstaat. Het is een aandoening waar een zittende levensstijl aan voorafgaat. “Als je weinig beweegt en vooral veel zit of ligt, loop je het risico dat je bilspieren langer worden en je heupbuigers (de spieren die door je bekken en over de voorkant van je dijbeen lopen) strakker. Hierdoor worden de bilspieren zwak en slaperig”, vertelt Dallas Reynolds, een fysiotherapeut bij ATI Physical Therapy in Illinois, aan Huffpost.

Het dead butt syndroom kan vervelende symptomen veroorzaken zoals pijn of gevoelloosheid in je billen, samen met heuppijn en stijfheid. Meer weten over het dead butt-syndroom, de symptomen en hoe je dit het beste kan behandelen? Lees dan dit artikel.

2. Ischias

Ischias is een zeer vervelende pijn die wordt veroorzaakt door druk op een zenuw in de onderrug. De naam Ischias is afgeleid van de “nervus ischiadicus”. De nervus ischiadicus is de zenuw die de pijn bij ischias veroorzaakt. Deze zenuw loopt van je onderrug, naar beneden door je billen en helemaal naar je voeten. “Deze pijn wordt gevoeld wanneer de heupzenuw geïrriteerd of ontstoken raakt, vaak door problemen met de schijf of de wervelkolom, samen met spierdysfunctie in het gebied van de bilspieren.”

De pijn die toeslaat kan variëren van een milde pijn tot ondraaglijke pijn. “Het kan ook lijken op een schok of elektrische schok. In de meeste gevallen wordt slechts één kant van je lichaam aangetast en zaken als hoesten, niezen en langdurig zitten kunnen de symptomen verergeren”, aldus de Mayo Clinic. Je kunt ook last krijgen van gevoelloosheid, tintelingen of spierzwakte vanwege een verminderde zenuwfunctie.

3. Piriformis syndroom

Het piriformis syndroom is een aandoening waarbij een spier en een zenuw eigenlijk met elkaar in de knoop komen. Het gaat om de musculus piriformis - de piriformis-spier dus - en de nervus ischiadicus, de grote heupzenuw. Deze heupzenuw hebben we net hierboven besproken.

Ergens rondom je bil komt die grote heupzenuw langs de piriformis-spier. Die spier is heel belangrijk: hij is essentieel bij het bewegen van je heupgewricht en dijbeen. Gaat het kruisen tussen de piriformis-spier en de grote heupzenuw niet goed en ontstaat er daardoor irritatie van de zenuw, dan spreken we van het piriformis syndroom. Hoewel ischias en het piriformis syndroom niet altijd gelinkt zijn, is het wel vaak zo dat dit syndroom de oorzaak is van ischias. De piriformis-spier zit over de bovenkant van de heupzenuw, dus als de spier geïrriteerd raakt, kan deze op de heupzenuw drukken en spierpijn in de billen veroorzaken, samen met uitstralende pijn langs het been.

4. Slijmbeursontsteking in de heup

Slijmbeursontsteking, oftewel bursitis, in de heup wordt veroorzaakt wanneer de slijmbeurs zak - de vochtzak die wrijving tussen het bewegende deel van onze gewrichten vermindert - ontstoken raakt. Hoewel bursitis kan worden veroorzaakt door een trauma, infectie of aanhoudende druk op de slijmbeurs, wordt het meestal geassocieerd met overmatige inspanning.

“Wat meestal gebeurt, is dat bepaalde spieren van de heup strak zijn en andere juist zwak”, vertelt Reynolds. “Deze onbalans veroorzaakt meer druk en wrijving op de slijmbeurs dan waarvoor het is gebouwd en resulteert in irritatie en ontsteking.” Hierdoor krijg je pijn rond de slijmbeurs. Samen met pijn in het gebied van de bilspieren, kun je warmte, gevoeligheid en zwelling ervaren, “meestal aan de buitenkant, benige deel van de heup”, vertelt Reynolds.

5. Aambeien

Aambeien zijn gezwollen bloedvaten die zich vormen op de anus en het rectum, stelt het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Er zijn twee soorten aambeien: inwendig en uitwendig, waarbij uitwendig meestal de boosdoener is voor aambei-gerelateerde pijn in de billen. Je kunt bij de drogist een zalfje kopen tegen aambeien, maar ook je huisarts kan medicatie voorschrijven.

6. Anale kloven

Anale kloven zijn kleine scheurtjes in de weefsels rond de anus. Ze treden meestal op als gevolg van een grote, verharde ontlasting en het overstrekken van de anale opening. Je krijgt hiervan bijvoorbeeld hevige pijn bij de stoelgang, of kleine bloedstreepjes op het toiletapapier bij het afvegen. Het is soms moeilijk om de verschillen tussen een aambei en een anale fissuur te herkennen.

7. Anale abcessen

Abcessen ontstaan doorgaans vanuit een wondje in de endeldarm. Via dat wondje dringen onder andere poep en bacteriën de darmwand binnen en veroorzaken zo een ontsteking. Anale abcessen zijn erg pijnlijk en zijn meestal aanwezig als een hard, soms rood, gevoelig gebied rond de anus. Volgens de American Society of Colon & Rectal Surgeons (ASCRS) kunnen ook bloedingen vanuit de anus en problemen of pijn tijdens het plassen symptomen zijn van een anale abcessen. Ga met deze klachten altijd naar de huisarts.

8. Levator ani-syndroom

Het levator ani-syndroom is een chronische aandoening waarbij je onregelmatige pijn en druk in het rectum (endeldarm), de anus, de onderrug of het staartbeen ervaart. Hierdoor zijn de bekkenbodemspieren te strak en slecht gecoördineerd (je hebt moeite met dingen als samentrekken en ontspannen). Deze pijn kan uren of dagen aanhouden. De pijn kan ook erger worden als je zit of ligt.

9. Anuskramp

Anuskramp, oftewel Proctalgia fugax, is kramp die optreedt in de endeldarm of de anus. Het kan voorkomen als symptoom bij verschillende aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, anale fissuren (kloofjes) en tumoren of infecties in de endeldarm. Plotselinge aanvallen van kortdurende hevige pijn midden en boven de anus kenmerken de symptomen van anuskramp. Het is een intense, vaak stekende pijn, die spontaan weer afneemt en helemaal verdwijnt.

10. Baarmoederfibromen

Baarmoederfibromen zijn niet-kwaadaardige tumoren die in de baarmoederwand groeien. Ze kunnen zo klein zijn als een rijstkorrel of zo groot als een grapefruit. Bij pijn in je achterwerk denk je misschien niet aan een probleem met de baarmoeder, maar dat kan zeker wel. “Grotere fibromen kunnen pijn aan de billen veroorzaken doordat deze tumoren drukken op het rectum of de bekken zenuwen”, aldus Reynolds.

Bron / Huffpost, Fysioforza, Maag Lever Darm stichting, Gezondheidenwetenschap.be, Mens en gezondheid

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden