Pijn in het middengedeelte van je rug? Dit zou wel eens de oorzaak kunnen zijn Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pijn in het middengedeelte van je rug? Dit zou wel eens de oorzaak kunnen zijn

Pijn in je onderrug is een veel voorkomende klacht, en hetzelfde geldt voor pijn tussen de schouderbladen en in de nek. Maar over pijn in het middengedeelte van de rug wordt minder vaak gesproken, terwijl het wel regelmatig voorkomt. Dat we het vaak zien, komt omdat het veelvoorkomende oorzaak heeft.

En die oorzaak is zeker het onderzoeken waard.

Pijn middengedeelte rug

Een pijnlijke rug komt op alle leeftijden voor, en is een maar al te bekende klacht. Waar we bij pijn in de onderrug en pijn in de bovenkant van de rug (hallo, slechte houding!) vaak precies weten waar het vandaan komt, is de oorzaak van pijn in het midden minder bekend. Natuurlijk is deze oorzaak voor iedereen anders, maar heb je er al over nagedacht dat het wel eens door stress kan komen?

Aandacht voor de ruggenwervels

Dat bij de meeste mensen niet meteen alarmbellen afgaan wanneer ze pijn in de middenrug ervaren, is opmerkelijk te noemen. Het is namelijk het grootste gedeelte van de rug, en bezit maar liefst twaalf wervels die de nek en onderrug met elkaar verbinden. Dit gedeelte, ook wel de thoracale zuil genoemd, is dus essentieel voor onder andere een goede houding en vitale organen. Het gaat zelfs zo ver dat pijn in de middenrug een probleem met ademen kan opleveren, volgens deze osteopaat. Een belangrijke spier- en bottengroep om wat vaker naar te luisteren, dus.

Lees ook
Je rug kraken: hoe ongezond is dit?

Stress als oorzaak voor pijn in middenrug

Stress dus. Hoewel menig huisarts iedere klacht met “Het zal wel stress zijn” afwimpelt, kan pijn in de middenrug hier daadwerkelijk op duiden. Doordat al deze wervels en spieren weer verbonden zijn met de hersenen, en je deze groepen bij bijna iedere handeling gebruikt, komt er veel druk op te staan. Daarnaast zorgt stress ervoor dat we op een andere, minder natuurlijke, manier ademen. En dát levert weer die pijn in de middenrug op. Ook last van? Tijd om een bezoekje aan de huisarts te brengen om snel weer van je klachten af te zijn.

Bron | Stylist
Beeld | Getty Images

Leonie CollombonGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden