Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pijn aan je voeten? 8 mogelijke oorzaken (én oplossingen)

Je hoeft geen staand beroep te hebben of een intensieve wandelaar te zijn om pijn aan je voeten te krijgen. We hebben er allemaal weleens last van. Maar dat wil niet zeggen dat het hoort.

Van verkeerde schoenen tot en met een hallux valgus, of zelfs artritis: dit zijn mogelijke oorzaken van pijnlijke voeten - én mogelijke oplossingen.

1. Je draagt verkeerde schoenen

Weet je zeker dat je de juiste schoenmaat draagt? Deze kan ook nog eens per schoen verschillen. Dat je qua sneakers bijvoorbeeld maat 40 past, maar voor hakken toch echt 41 nodig hebt. Ook is het belangrijk dat je de juiste schoenen bij de juiste activiteit draagt. Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen, kun je het best ook hardloopschoenen dragen. En we hoeven je vast niet te vertellen dat een lange wandeltocht maken op teenslippers ook geen aanrader is.

Tip: als je schoenen gaat kopen, doe dit dan aan het eind van de dag. Dan zijn je voeten het meest gezwollen en weet je zeker dat het schoeisel dus altijd past. Ook is het belangrijk dat je je tenen kunt buigen in de schoen. Maar je moet de schoen niet dubbel kunnen vouwen: dit geeft aan dat het niet veel support geeft. Vermijd ook schoenen met een smalle punt, want dit werkt knobbels, hamertenen en ingegroeide teennagels in de hand.

2. Je hebt last van een likdoorn of eelt

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een eeltknobbel op je voet. Vaak zit die op of tussen je tenen. Je schoen drukt de eeltknobbel in je huid en dit kan pijnlijk zijn, zeker bij het lopen. Een likdoorn is niet ernstig, maar wel vervelend - en gelukkig kun je er iets tegen doen. Zo heb je anti-drukringen die ervoor zorgen dat je schoen niet meer op die plek drukt. Maar je kunt ook langs de huisarts of pedicure om de likdoorn te laten verwijderen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen: zorg ervoor dat je schoenen niet knellen. Doen ze dit niet, maar blijf je wel last hebben van een likdoorn? Laat je voeten dan eens goed nakijken door de huisarts en eventueel een podoloog.

3. Je hebt een overbelaste voetzoolpees

Heb jij vaak last van je hielen? Dan heb je last van hielspoorklachten, die ontstaan door irritatie van de aanhechting van de voetzoolpees. De oorzaak is meestal overbelasting, bijvoorbeeld door hardlopen of overgewicht. Als je hielspoorklachten hebt, heb je pijn onder je voet bij je hiel, vooral als je opstaat en tijdens het staan en lopen.

Hielspoorklachten zijn onschuldig, maar kunnen je dus wel flink dwarsbomen. Als je je voeten wat meer rust geeft, gaat de ergste pijn meestal binnen één tot vier maanden over. Ook oefeningen om je voet- en kuitspieren te rekken en versterken kunnen helpen. Heb je er zo'n last van, dan kun je altijd contact opnemen met een huisarts. Misschien heb je wel baat bij fysiotherapie.

4. Je hebt pijn aan je voeten door een wrat

Een wrat kun je makkelijk over het hoofd zien, zeker als 'ie onder je voet zit. Hoe langer een voetwrat er zit, hoe groter de kans op eeltvorming. En dan kom je weer bij punt twee: als er tijdens het lopen druk wordt uitgeoefend op eelt, kan dat pijn doen.

Wratten verdwijnen na verloop van tijd vanzelf. Maar als je er nu al naar jouw idee te lang mee loopt, kun je er even mee naar de huisarts gaan. Die kan de wrat met stikstof verwijderen. Je hebt ook wrattenverwijderaars waarmee je zelf thuis aan de slag kunt. Lees voor gebruik wel altijd goed de bijsluiter.

Lees ook:

Dit zijn de 5 slechtste schoenen voor je voeten

5. Je hebt een hallux valgus

Heb je vooral pijn bij je grote teen? En om preciezer te zijn: die knobbel onder je grote teen? Dan heb je misschien een hallux valgus. Dit is een vergroeiing van de grote teen. Hierdoor kan je teen wat scheef gaan staan. Er ontstaat ook een knobbel net onder je grote teen die pijn kan doen. Je schoenen kunnen er bijvoorbeeld op gaan drukken.

Ook hierbij is het zo belangrijk om schoenen te dragen die geen druk uitoefenen. Zooltjes kunnen de klachten misschien al wat verminderen. En wellicht heb je baat bij een orthese. Je kunt ook geopereerd worden aan een hallux valgus, afhankelijk van hoe ernstig het is. Een orthopedisch chirurg kan hierbij het eerste middenvoetsbeentje doorzagen om het daarna te verschuiven. Ook kan 'ie je teengewricht in een rechtere stand zetten. Onderschat deze operatie niet: het herstel duurt maar liefst een jaar en vanwege de pijn kan het nog zeker drie maanden duren voordat je weer gewone schoenen aan kunt.

6. Je hebt een ingegroeide teennagel

We benoemden het eerder al, maar als je verkeerde schoenen draagt kun je ook de kans op een ingegroeide teennagel verhogen. Bij een ingegroeide teennagel groeit er een puntje van de nagel in het nagelbed. Dit kan gaan ontsteken en pijn doen. Je kunt er dus het beste zo snel mogelijk iets aan laten doen.

Een huisarts kan een ingegroeide teennagel behandelen door een stuk van die nagel weg te snijden en een onstekingsremmende vloeistof aan te brengen. Voorkomen is altijd beter dan genezen: knip je teennagels dus goed. Het kan geen kwaad om hiervoor eens bij een pedicure langs te gaan. Die doet het goed voor je, maar kan je ook precies uitleggen hoe jij zelf het best je teennagels kunt bijhouden.

Lees ook:

Voetreflexologie: wat is het en waar kun je het voor gebruiken?

7. Je bent aangekomen of afgevallen

Je gewicht heeft veel invloed op je voeten. Als je lichaamsgewicht verandert, zullen je voeten daarop reageren. "Bij elke vijf kilo die je aankomt of afvalt, zullen je voeten uitzetten of juist wat samentrekken", legt orthopedisch chirurg Bela Pandit uit aan Good Housekeeping. "De schoenen die je vóór je aankwam of afviel droeg, geven je dus misschien nu te weinig of juist te veel support." Totdat je voeten daaraan gewend zijn, kunnen zooltjes of ortheses eventuele voetklachten verminderen.

8. Je hebt een vorm van artritis of iets anders onderliggends

Is geen van bovenstaande punten de oorzaak van jouw voetpijn? Dan is er misschien iets onderliggends aan de hand. Zo zou je een vorm van artritis kunnen hebben: een ontsteking van de gewrichten, die veroorzaakt kan worden door reumatische aandoeningen, verwondingen of een bacteriële infectie.

Hier zijn medicijnen en fysiotherapie voor. Kun je je dus niet in de andere genoemde mogelijke oorzaken van pijn aan je voeten vinden, dan is het wellicht verstandig om deze optie met je huisarts te bespreken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Good Housekeeping, Thuisarts

Beeld | iStock

Meer lezen over de gezondheid van je voeten?

null Beeld

Margriet 05 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: alles over je voeten, de leukste hobby’s voor binnen, 7x zelfmaken (van vest tot tas), een interview met minister Carola Schouten, rondkomen met minder en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden