Scheenbeenvliesontsteking Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pijn aan je onderbeen? Déze symptomen kunnen wijzen op een scheenbeenvliesontsteking

Heb je pijn aan je onderbeen en ziet je scheenbeen er dikker uit? Deze klachten zouden wel eens op een scheenbeenvliesontsteking kunnen wijzen. Van de oorzaak tot een behandeling: dit moet je over deze blessure weten.

Wandel je vaak? Dan heb je extra kans op deze ontsteking.

Wat is een scheenbeenvliesontsteking?

Zoals de naam al doet vermoeden is er bij een scheenbeenvliesontsteking, ook wel shin splint of mediaal tibiaal stresssyndroom (MTSS) genoemd, sprake van een vliesontsteking aan het scheenbeen. Hierbij ervaar je last van spieren aan de voorkant van het onderbeen en doet de spier naast je scheenbeen vaak ook pijn. In het begin is de pijn bij een scheenbeenvliesontsteking meestal kort aanwezig wanneer de hiel de grond raakt tijdens het wandelen of hardlopen. Na verloop van tijd zal de pijn steeds erger worden en kan dit zelfs constant blijven aanhouden.

Wat zijn de oorzaken?

Deze blessure komt vooral bij hardlopers en wandelaars voor en wordt meestal veroorzaakt door overbelasting. De kans op overbelasting is groter wanneer de stand van je voeten, enkels of benen niet goed is. Daarnaast kan een scheenbeenvliesontsteking ook sneller ontstaan wanneer je de verkeerde schoenen draagt, geen goede warming-up en/of cooling-down doet, een training slecht opbouwt of als je te lang sport. Ook als je tijdens het hardlopen op een te harde ondergrond loopt, kan dit tot deze blessure leiden. Verder hebben vrouwen ook een hoger risico op een scheenbeenvliesontsteking dan mannen.

Symptomen bij een scheenbeenvliesontsteking

Je kunt een scheenbeenvliesontsteking herkennen aan de volgende symptomen:

  • Pijn aan het midden of onderste deel van het onderbeen
  • Een dikker scheenbeen
  • Pijn aan die spier naast het scheenbeen
  • Pijn kan uitstralen naar de knie of enkel
  • Een aanhoudende pijn in het scheenbeen tijdens en na het sporten

Wat kun je hiertegen doen?

Als je te maken hebt met een scheenbeenvliesontsteking, is het vooral belangrijk om veel rust te houden. Hierdoor krijgt het weefsel tijd om te herstellen. Blijf je toch klachten houden? Dan kun je het beste contact opnemen met een arts of specialist. In dit geval kan een behandeling, zoals shockwave therapie, de pijnklachten mogelijk verminderen.

Bron | Gezondheidsplein, Fysiogroep Waterland

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden