Margriet logo
Pijn rechterkant borst

 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pijn aan de rechterkant van je borst? Dit kunnen de 14 oorzaken zijn

Bij pijn op de borst denk je misschien al snel aan hartproblemen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Sterker nog: vaak heeft pijn aan de rechterkant van de borst een andere reden.

Pijn op de borst kan te maken hebben met je hart, maar dat is niet altijd het geval, stelt Healthline.nl. Als je bij inspanning plotseling pijn op de borst voelt dat niet afneemt als je gaat zitten, is het belangrijk om direct de huisarts of huisartsenpost te bellen. Ook als je een scherpe pijn voelt en ademen moeilijk of pijnlijk is, je snel ademt en benauwd bent of je koorts hebt, is hulp inschakelen van belang. Heb je pijn en een drukkend gevoel op de borst, zweet je en ben je misselijk? Bel dan 112. Er kan dan sprake zijn van een hartaanval.

Pijn aan de rechterkant van je borst hoeft niet te betekenen dat je een hartaanval hebt. Ook de aandoeningen hieronder kunnen pijn op de rechterborst veroorzaken.

1. Stress

Een veelvoorkomende oorzaak van pijn op de borst is stress of angst, wat soms leidt tot een paniekaanval. Andere symptomen zijn kortademig zijn, hartkloppingen, misselijkheid, zweten, trillen of hyperventilatie. Een aantal symptomen van een paniekaanval lijken op die van een hartaanval, maar er zijn verschillen.

2. Spierpijn

In veel gevallen van pijn op je linker- of rechterborst is spierpijn de oorzaak. Waarschijnlijk is een flinke workout van je bovenlichaam of een andere intensieve activiteit de boosdoener. Ook spanning of stress kan zorgen voor spierpijn.

3. Trauma

Een trauma, bijvoorbeeld een gescheurde borstspier of een gebroken rib, kan ook pijn op de borst veroorzaken. Wanneer je hoest, niest of lacht neemt de pijn toe. Andere symptomen die hierbij voorkomen zijn kortademigheid, zwelling, kneuzingen of gevoeligheid. Schakel de huisarts in om te zien of een behandeling nodig is.

4. Brandend maagzuur

Brandend maagzuur, ook wel reflux genoemd, is een vervelende kwaal die pijn op de borst kan veroorzaken. Doordat het sluitspiertje tussen de slokdarm en maag vaker openstaat, stroomt de zure maaginhoud terug de slokdarm in. Andere klachten die je kunt ervaren zijn een brandend gevoel, moeite met slikken, het gevoel hebben dat eten in je keel of borst blijft hangen of een vreemde smaak in je mond. Als je minimaal twee keer per week last hebt van reflux, is misschien sprake van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Een arts kan je diagnosticeren.

5. Costochondritis

Een ziekte waarbij pijn op de borst vaak voorkomt, is de reumatische aandoening costochondritis. Hierbij is het kraakbeen van de ribben ontstoken. Een aandoening die hier veel op lijkt is het syndroom van Tietze. Je kunt costochondritis herkennen aan symptomen als pijn in de onderrug, felle pijn die komt in aanvalsgolven, het verergeren van de pijn bij druk, beweging en tijdens het liggen, pijn bij het hoesten, ademen of niezen. De pijn kan ook uitstralen naar de ribben, schouder, arm en buik.

6. Galblaasontsteking

Hoewel een galblaasontsteking geen pijn op de borst kan veroorzaken, lijkt soms wel alsof de pijn vanuit je borst komt. Bij een ontstoken galblaas heb je vaak pijn in de rechterbovenbuik, die soms in je rechterschouder of rug schiet.

7. Borstvliesontsteking

Borstvliesontsteking, ook wel pleuritis genoemd, treedt op wanneer het membraan aan de binnenkant van je borstholte en de voering over de longen, bekend als het borstvlies, ontstoken raakt. Als deze ontsteking ontstaat, worden deze voeringen ruw en wrijven ze tegen elkaar, wat pijn aan beide kanten van je borst veroorzaakt tijdens het in- en uitademen.

8. Longontsteking

Je wordt bij een klassieke longontsteking vrij plotseling heel ziek met vervelende symptomen. Je voelt je rillerig en krijgt koorts. Ook ga je hoesten als gevolg van de irritatie van de luchtwegen die slijm produceren. Als je longvlies ook ontstoken raakt, krijg je pijn in de borst die toeneemt met hoesten, ademen en bewegen.

9. Klaplong

Bij een klaplong, ook wel een pneumothorax genoemd, is de long ingeklapt doordat er lucht in de borstkas komt. Je kunt het vergelijken met een lekke band, waarbij er lucht tussen de binnen- en buitenband komt. Bij een klaplong komt er lucht tussen het vlies dat om je longen zit (longvlies) en het vlies dat om je borstkas zit (borstkasvlies). Door een klaplong kun je opeens een heftige steek of pijn op je borst krijgen.

10. Hartontsteking

De twee soorten hartontsteking die pijn op de borst kunnen veroorzaken, zijn myocarditis en pericarditis. Myocarditis treedt op als je hartspier ontstoken raakt. Pericarditis verwijst naar een ontsteking in de twee lagen zakachtig weefsel (pericardium) dat je hart omringt. Beide aandoeningen worden meestal veroorzaakt door een type infectie en kunnen leiden tot milde tot ernstige pijn op de borst.

Andere oorzaken van pijn aan de rechterkant van de borst

Andere aandoeningen waarbij de pijn soms vanuit je rechterborst lijkt te komen, zijn:

  • Alvleesklierontsteking (pancreatitis)
  • Gordelroos
  • Pulmonale hypertensie (te hoge bloeddruk in de bloedvaten van de longen)
  • Longembolie

Hoewel pijn op de borst dus allerlei oorzaken kan hebben, en het niet altijd een signaal van een hartaanval is, is het goed om de pijn door je huisarts te laten onderzoeken.

Bron | Healthline, Thuisarts

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden