Margriet logo
Pijn aan linkerkant borst Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pijn aan de linkerkant van je borst? Dit kunnen de oorzaken zijn

Als je pijn aan de linkerkant van je borst ervaart, denk je misschien direct aan een hartaanval. Hoewel pijn op de borst inderdaad een symptoom hiervan kan zijn, is dat niet altijd het geval. Er zijn een groot aantal andere oorzaken voor pijn op deze plek.

We zetten tien mogelijke oorzaken onder elkaar. Als je pijn op de borst hebt, is het altijd verstandig om voor een controle naar de huisarts of cardioloog te gaan.

1. Angina Pectoris (hartkramp)

Angina Pectoris (hartkramp) is de pijn die je krijgt als een deel van de hartspier minder zuurstof krijgt dan nodig is, aldus UMC Utrecht. Dit zuurstofgebrek ontstaat meestal door een vernauwing van de kransslagaders van het hart. De pijn en het ongemak omvatten meestal de linkerkant van je borst, maar kunnen volgens Healthline ook zorgen voor klachten in je linkerarm, linkerschouder, linkerkant van je nek en linkerkant van je kaak. De behandeling hangt af van de oorzaak en kan indien nodig medicatie, veranderingen in levensstijl of een andere hartingreep betekenen.

2. Myocarditis

Myocarditis is een ontsteking van de hartspier, aldus ASZ. De ontsteking ontstaat meestal door een virus. Een enkele keer raakt het hart door de ontsteking erg beschadigd. Dan kunnen al binnen enkele weken na de koorts klachten van hartfalen of ritmestoornissen ontstaan. Pijn aan de linkerkant van je borst kan een aanwijzing zijn dat je hartspier ontstoken is. In milde gevallen verbeteren de klachten soms zonder behandeling, maar bij ernstige gevallen kan medicatie nodig zijn. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak.

3. Cardiomyopathie

Cardiomyopathie is een verzamelnaam voor ziekten van de hartspier. Meestal gebeurt dat door een afgesloten kransslagader of door een slecht werkende hartklep, soms door de hartspier zelf. Het is mogelijk om cardiomyopathie te hebben zonder klachten, maar het kan pijn op de borst veroorzaken. Andere mogelijke symptomen zijn:

  • kortademigheid
  • duizeligheid of flauwvallen
  • hartkloppingen
  • vermoeidheid
  • zwelling van uw enkels, voeten, benen, handen of buik

Cardiomyopathie kan behandeld worden met medicijnen, hartingrepen en operaties. Bepaalde veranderingen in levensstijl kunnen in sommige gevallen ook helpen.

4. Pericarditis

Pericarditis is een ontsteking van het hartzakje, aldus de Hartstichting. Het hartzakje bestaat uit twee dunne weefsellagen die het hart omringen om het op zijn plaats te houden. Pericarditis kan het gevolg zijn van infecties, hartoperaties, hartaanvallen, verwondingen of medicijnen. De ontsteking kan een scherpe stekende pijn aan de linkerkant of in het midden van je borst veroorzaken. Je kunt ook pijn hebben in een of beide schouders. De behandeling van pericarditis hangt af van de oorzaak van de aandoening.

5. Paniekaanval

Een paniekaanval is een soort intense angst die je plotseling overvalt. Dit kan een paar minuten tot wel anderhalf uur aanhouden en zwakt vervolgens weer af. Je ervaart vaak klachten zoals ademnood, trillen, hevig zweten, hartkloppingen, misselijkheid of andere maagklachten, duizeligheid, een pijnlijk of drukkend gevoel op je borst, koude rillingen, een gevoel van onwerkelijkheid en soms zelfs de angst om ‘gek’ te worden of dood te gaan. Meer weten over een paniekaanval? Dat kan door hier te klikken.

6. Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is de pijn en het ongemak op de borst dat je krijgt wanneer spijsverteringszuur in je slokdarm stroomt. Deze zogenoemde ‘reflux’ veroorzaakt het bekende zuurbranden. Doordat in dit gebied veel zenuwen lopen die ook worden geprikkeld wanneer het hart te weinig bloed krijgt, kan brandend maagzuur klachten geven die vrijwel niet zijn te onderscheiden van die van een hartinfarct: pijn op de borst, een benauwd gevoel en soms zelfs uitstraling naar nek en schouderbladen.

7. Hiatale hernia

Bij sommige mensen is de opening in het middenrif (diafragma) zo wijd dat een deel van de maag door de opening in de borstholte terug stulpt. Dit heet een middenrifbreuk, ofwel een hernia diafragmatica of hiatale hernia. Voorbeelden van symptomen zijn: pijn op de borst, buikpijn, maagzuur en oprispingen van voedsel in je mond. Je kunt deze klachten verlichten door kleinere maaltijden eten, voedsel te vermijden dat brandend maagzuur veroorzaakt, niet te liggen na het eten en het hoofdeind van je bed hoger te zetten.

8. Problemen met je slokdarm

Pijn op de borst kan betekenen dat er iets mis is met je slokdarm. Denk bijvoorbeeld aan een slokdarmspierspasme. Deze pijn kan hetzelfde voelen als de pijn op de borst bij een hartaanval. Verder kan het zijn dat het slijmvlies van je slokdarm ontstoken is, waardoor brandende of scherpe pijn op de borst ontstaat. Slokdarmontsteking kan ook pijn na maaltijden, slikproblemen en bloed in je braaksel of ontlasting veroorzaken.

9. Klaplong

Bij een klaplong, ook wel een pneumothorax genoemd, is de long ingeklapt doordat er lucht in de borstkas komt. Over het algemeen is een klaplong vrij duidelijk te herkennen: je krijgt last van benauwdheid en een heftige, stekende pijn op de borst. Die pijn wordt vaak erger op het moment dat je ademt. Ook kun je meestal niet diep zuchten bij een klaplong. Herken je deze drie symptomen? Dan is de kans dat je een klaplong hebt groot, en is het verstandig om contact op te nemen met je (huis)arts.

Andere oorzaken

Andere aandoeningen waarbij de pijn soms vanuit je linkerborst lijkt te komen, zijn:

Hoewel pijn op de borst dus allerlei oorzaken kan hebben, en het niet altijd een signaal van een hartaanval is, is het goed om de pijn door je huisarts te laten onderzoeken. Wil je weten hoe je een hartaanval bij een vrouw herkent? Lees dan dit artikel: Symptomen van een hartaanval zijn bij vrouwen vaak anders: zó herken je ze

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden