Margriet logo
Pijn aan achillespees Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pijn aan de achillespees? Dit kunnen de oorzaken zijn

Heb je langdurig last van je hiel of juist net iets erboven? En doet het vooral pijn wanneer je wandelt of sport? Dan kan het betekenen dat je een blessure hebt aan de achillespees. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken.

De achillespees is de grootste en sterkste pees in ons lichaam en loopt vanaf de kuitspieren naar de hiel. Deze pees zorgt ervoor dat je voet zich met kracht kan afzetten van de grond als je springt, hardloopt of wandelt, stelt Thuisarts.nl. Door overbelasting kan de pees geïrriteerd raken of erger nog: gaan ontsteken.

Oorzaken pijn aan achillespees

De belangrijkste oorzaak van pijn aan je achillespees is overbelasting door sporten en het dragen van slechte schoenen. Dit kan soms in combinatie zijn met bepaalde voetafwijkingen, zoals platvoeten, doorgezakte voeten of slappe enkels, stelt Hielspoorinfo.nl. Al deze factoren zorgen voor een onnatuurlijke overbelasting van de achillespees. Vooral sporters op latere leeftijd lopen veel risico op het krijgen van deze blessure. Andere veel voorkomende oorzaken zetten we hieronder voor je op een rij.

 • Overpronatie: dit is een afwijking in de stand van de voet waarbij de voet wat naar binnen zwikt.
 • Verschil in beenlengte.
 • Stijve kuitspieren.
 • Instabiliteit van de enkels.
 • Plotselinge verandering van belasting: denk bijvoorbeeld aan een flinke wandeling door de bergen tijdens een vakantie.
 • Harde ondergrond bij het sporten.
 • Ongetraind fanatiek sporten.
 • Antibioticumgebruik: soms kan de pees ontstoken raken door het gebruik van sommige antibiotica. Merk je dat je dan last krijgt? Dan is het verstandig om een afspraak bij je huisarts te maken.
 • Diabetes.
 • Overgewicht.

Symptomen

Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt merken dat je achillespees overbelast is. Zo voel je telkens een beetje pijn bij de aanhechting van de achillespees op de hiel of juist net boven de hiel. Op de plek waar het pijn doet, voelt het meestal ook wat dikker aan. Drukken op de hiel doet dan ook pijn. Verder heb je vooral pijn bij het sporten of wandelen. Als laatste kan het zijn dat je achillespees in de ochtend stijf aanvoelt. Je merkt dan dat de eerste stappen die je zet meer pijn geven.

Behandeling

In het begin zijn de klachten die je ervaart goed te behandelen en zullen ze met het juiste behandelplan binnen een paar weken of maanden verdwijnen. Pas als de pijn chronisch wordt, is de behandeling lastiger. Probeer dus zo snel mogelijk actie te ondernemen als je klachten krijgt. Hieronder zie je een overzicht van wat je het beste kunt doen bij klachten.

 • Rust houden: het beste is om belastende training te vermijden. Ga in plaats daarvan bijvoorbeeld zwemmen om toch in conditie te blijven.
 • Zooltjes of hielkussens: het verhogen van de hak kan de spanning op de achillespees wat verlichten.
 • Warming up: zorg dat je de belasting rustig opbouwt. Begin rustig en doe lichte rekoefeningen. Ook na de training is het belangrijk om weer rustig af te bouwen door cooling down oefeningen te doen, zoals rustig uitlopen.
 • Goede schoenen: er zijn verschillende schoenenwinkels die je hierover kunnen adviseren, of ga naar een gespecialiseerde (orthopedische) winkel. Bij het kopen van de juiste schoenen is het vooral belangrijk om een goed voetbed en goede demping te hebben.
 • Koelen met ijs: In het acute stadium kan dit helpen door de bloedstroom naar het gebied te stimuleren. Doe dit vooral na de training en herhaal dit enkele keren per dag. Bij een chronische ontsteking is deze methode minder effectief.
 • Een operatie: het aangetaste peesgedeelte wordt daarbij vrij gelegd, schoongemaakt en vervolgens weer gehecht. Na de operatie moet enkele weken rust gehouden worden, en moet je met krukken lopen.
Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden