Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Piep, ruis of gefluit: als je dit vaak hoort, heb je misschien wel last van tinnitus

hoe-goed-is-jouw-gehoor.jpg

Als je weleens geluid ervaart dat er niet is, zoals een fluit of een piep, zou het zomaar kunnen zijn dat je aan oorsuizen (tinnitus) lijdt. Ongeveer twee miljoen Nederlanders zouden er geregeld last van hebben. Hoe kom je aan deze lastige kwaal? En is er iets aan te doen?

Gepiep, een brommend geluid, een terugkerende tik, een hoge fluittoon, een zoemend geluid: als je de hele dag dit soort geluiden ervaart, kan dat gekmakend zijn. Het kan je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden en zelfs leiden tot ernstige depressies. Toch is het voor veel Nederlanders dagelijkse realiteit. Volgens een bericht op Nos.nl lijdt 10 tot 15 procent van de Nederlanders eraan en 1 procent ervaart hevige last. Zo’n 30 procent van de mensen boven de zestig jaar zegt er weleens last van te hebben, maar het kan zich ook voordoen onder jongeren.

Oorsuizen: wat is de oorzaak?

De Nationale Hoorstichting omschrijft tinnitus als een vorm van gehoorschade, waarbij je geluid waarneemt zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Jij bent dus de enige die het geluid hoort. Het oorsuizen kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het bijvoorbeeld een bijverschijnsel zijn van een te hoge bloedruk, een allergie of bepaald medicijn of een infectieziekte. In dit artikel van Gezondheidsnet wordt het uitgebreid uitgelegd. Vaak gaat tinnitus ook samen met bepaalde gehooraandoeningen en het kan ontstaan bij gehoorschade. Die schade treedt op als trilharen in het binnenoor beschadigd raken, bijvoorbeeld als gevolg van het ouder worden of door blootstelling aan harde geluiden. De trilharen geven zo geen of verkeerde informatie door, zoals een piep of een brom.

Hoe weet je of je het hebt en wat kun je er tegen doen?

De geluiden die mensen met oorsuizen horen, lopen sterk uiteen: van een ruis tot hoog gefluit. Twijfel je of de geluiden je ervaart ook tot oorsuizen worden gerekend? Op deze pagina kun je verschillende geluiden horen die je ervaart bij tinnitus. En ga naar de huisarts, dat is het eerste aanspreekpunt om bepaalde oorzaken (zoals een trauma) uit te sluiten en vervolgens te zien welke medische specialist of audioloog er nodig is. Of tinnutis overgaat, is helemaal afhankelijk van waardoor het wordt veroorzaakt. De oorzaak kan tenslotte op verschillende vlakken liggen.

Goed om te weten: het UMCG in Groningen gaat nu groot onderzoek doen naar oorsuizen, samen met een heleboel andere instellingen. Het onderzoek zal zich richten op de onderliggende oorzaken van oorsuizen en op de communicatie tussen de hersenen en de oren. Hopelijk wordt er daarmee meer duidelijk over deze lastige kwaal.

Bron: Nos.nl, Nationale Hoorstichting, GezondheidsNet
Beeld: iStock

 

Ook interessant