Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe schadelijk zijn pannen met PFAS voor onze gezondheid?

hoe-schadelijk-zijn-pannen-met-pfas-voor-onze-gezondheid.jpg

Een dagelijks gebruiksvoorwerp voor velen; de koekenpan, de steelpan en de braadpan. Waarschijnlijk heb jij ook een variant met antiaanbaklaag in de kast staan. Over die (on)schadelijkheid van laagjes horen we al jarenlang heel wat, vooral over pannen met daarin de stof PFAS.

Maar is het gebruik van deze pannen nu echt slecht voor onze gezondheid? Of kunnen we gewoon zonder zorgen blijven bakken? Hoe het komt dat wij deze pannen gebruiken en hoe schadelijk ze daadwerkelijk zijn lees je hieronder.

Wat is PFAS?

Het woord PFAS zegt je misschien nog niet zo veel, dus we leggen eerst even uit wat het is. PFAS is een afkorting voor de verzamelnaam poly- en perfluoralkylstoffen: door mensen gemaakte chemische stoffen die niet in de natuur voorkomen. Deze stoffen zorgen ervoor dat dagelijkse gebruiksvoorwerpen die wij nodig hebben zowel water-, vuil-, stof- als vetafstotend zijn. PFAS-deeltjes bevinden zich dus in meerdere producten, zonder dat je daar ooit bij stilgestaan hebt. Zo is een regenjas waterdicht door PFAS en zijn ook tapijten in huis en bakpapier gemaakt van dit soort deeltjes. En datzelfde geldt dus voor de pannen die we in de keuken gebruiken: de antiaanbaklaag in onze pannen bestaat namelijk ook uit een stof die in de PFAS-categorie valt. De laag die er juist voor zorgt dat je gerechten minder snel aan zullen aanbranden.

Zijn pannen met PFAS schadelijk of niet?

PFAS in je pannen klinkt misschien eng. Willen we chemische stoffen in een product dat we dagelijks gebruiken om eten in te bereiden? Gelukkig blijkt het volgens het RIVM wel mee te vallen met de schadelijkheid van PFAS in een pan, míts je er goed mee omgaat. PFAS kunnen in bepaalde producten vast of juist los zitten. Als je naar de pannen in je eigen keuken kijkt zitten de deeltjes vast, en kunnen ze dus niet vrijuit in je eten bewegen.

Goed gebruik

Het is belangrijk je pannen intact te houden door zorgvuldig met de antiaanbaklaag om te gaan. Zodra de antiaanbaklaag in je pan wel aangetast wordt, kunnen er deeltjes PTFE vrijkomen. Of wanneer de pan warmer dan 315 graden wordt – al is dat iets wat gelukkig niet snel zal gebeuren als je ‘m gebruikt zoals de bedoeling is. Hoe schadelijk deze deeltjes daadwerkelijk zijn voor de gezondheid is jammer genoeg nog onduidelijk. Maar zodra je op een normale manier gebruik maakt van een PFAS, kun je het dus met een gerust hart gebruiken. Daarnaast is het nooit verkeerd om je huis goed te ventileren tijdens het koken, bijvoorbeeld door de afzuigkap te gebruiken of een raam te openen. Welke pannen je ook gebruikt, een beetje frisse lucht kan nooit kwaad. 

Slecht voor de natuur

Hoewel de stof waarschijnlijk weinig kwaad kan als producten op de juiste manier worden gebruikt, heeft het wel andere gevolgen. De chemische stof PFAS is niet afkomstig uit de natuur, maar wordt gefabriceerd door mensen en fabrieken. Hierdoor belanden de stoffen in het milieu. De stoffen die door de lucht vanuit fabrieken uitgeblazen worden komen in de aarde onder onze voeten terecht en uiteindelijk ook in rivieren. PFAS is de afgelopen jaren een groot discussiepunt geweest en dat zal ook nu nog even zo blijven tot er een besluit genomen wordt. Dus voor nu kunnen we onze pannen ‘voorzichtig’ blijven gebruiken.

Bron | RIVM, Milieucentraal
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Ook interessant