Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Pesto: de onschuldige dikmaker

pesto-onschuldige-dikmaker.png

Pesto lijkt zeer onschuldig, maar hoe groen deze saus er ook uitziet, het levert behoorlijk wat calorieën. Grote vraag: moet je daarom de pesto tijdens het afvallen laten staan? 

Wat is pesto?

Pesto is een mengsel van verse basilicum, pijnboompitten, parmezaanse kaas, rauwe gesnipperde knoflook en olie. Deze smaakmaker kun je gebruiken als marinade voor vlees of vis, bij groenten, pasta, tussen je tosti of op een toastje.

Wist je dat: de naam pesto komt van ‘pestare’, wat stampen betekent, omdat alle ingrediënten met een vijzel fijn worden gemaakt?

Is pesto gezond?

Een eetlepel (10g) pesto bevat 45 calorieën. Dat klinkt weinig, maar je giet al snel een half potje bij de pasta. Dat maakt jouw bord pasta 100 calorieën rijker. Daarom is dit Italiaanse kruidensausje niet erg vriendelijk voor je figuur. Toch levert het wel een hoop gezonde vetten. Maar liefst 92% van de calorieën komt uit vet. De onverzadigde vetten uit olijfolie helpen je cholesterolgehalte gezond te houden en beschermen je tegen hart-en vaatziekten.

Mag pesto tijdens het lijnen?

Pesto is absoluut geen slankmaker. Toch is een volkoren sandwich met pesto en tomaat op z’n tijd gezond en erg lekker. Tijdens het afvallen hoef je pesto dus niet uit je dieet te verbannen, zolang je er maar niet te veel van gebruikt.

Ook interessant