Pesticiden veroorzaken misschien hartritmestoornissen: ‘Duidelijke aanwijzingen voor link’ Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pesticiden veroorzaken mogelijk hartritmestoornissen: ‘Duidelijke aanwijzingen voor link’

Er wordt in september een nieuw, groot onderzoek gestart naar de rol van pesticiden bij het ontstaan van hartritmestoornissen. Reden hiervoor is dat er steeds meer duidelijke aanwijzingen zijn dat deze stoffen die gebruikt worden om onkruid te bestrijden en hout te beschermen, hartritmestoornissen als boezemfibrilleren kunnen veroorzaken.

Hoogleraar Fysiologie Bianca Brundel van het Amsterdam UMC leidt het onderzoek, schrijft Trouw.

Link pesticiden en hartritmestoornissen

Pesticiden, bijvoorbeeld de veel gebruikte chemische stoffen als glyfosaat, mcpa en boscalit, blijken hoogstwaarschijnlijk invloed te hebben op het hartritme. Inmiddels zijn daar volgens wetenschappers zo veel duidelijke aanwijzingen voor, dat het tijd is voor uitgebreid onderzoek. “We zijn een link op het spoor”, zegt moleculair- en celbioloog Brudel tegen Trouw over de chemicaliën die worden gebruikt om onkruid en ongedierte te bestrijden in de land- en tuinbouw. Hoewel er nog geen harde conclusies te trekken zijn, kan aangenomen worden dat blootstelling aan pesticiden meer kans geeft op boezemfibrilleren.

Wat is boezemfibrilleren?

Volgens Trouw zijn er zo’n 345.000 Nederlanders die last hebben van boezemfibrilleren, ook wel atriumfibrilleren genoemd. Iemand met boezemfibrilleren heeft last van een onregelmatige en meestal te hoge hartslag, wat kan zorgen voor nare symptomen. Denk aan duizeligheid, overmatig zweten, vermoeidheid, kortademigheid en een beklemmend gevoel op de borst.

Hoewel boezemfibrilleren zelf niet direct gevaarlijk is, is het wel zwaar voor het hart en vergroot het de kans op andere aandoeningen. Zo ontstaat er door deze soort van hartritmestoornissen sneller een bloedstolsel in de boezem, wat kan leiden tot een herseninfarct. Ook kan het invloed hebben op de pompfunctie van het hart, wat uiteidenkijk hartfalen als gevolg kan hebben. Momenteel zijn er wel een aantal oorzaken bekend die de kans op boezemfibrilleren toe laten nemen, maar de exacte oorzaak of trigger weten experts nog niet. Brundel zegt daarover: “Nu krijgen alle patiënten dezelfde therapie, maar wat is de oorzaak? Als we dat weten, kunnen we gerichter behandelen.”

Niet de eerste link met gezondheidsproblemen

Het is niet de eerste keer dat pesticiden gelinkt worden aan een gezondheidsprobleem. Zo lijkt er ook een link te zijn tussen de ziekte van Parkinson en pesticiden. Diverse studies tonen al aan dat mensen gemiddeld jonger parkinson krijgen als ze zijn blootgesteld aan pesticiden én dat effect groter wordt als er sprake is van langere blootstelling.

Bron | Trouw, Parkinsonvereniging, Hartstichting

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden