Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is wat je moet weten als je denkt dat je allergisch bent voor penicilline

dit-is-wat-je-moet-weten-als-je-denkt-dat-je-allergisch-bent-voor-penicilline.jpg

Penicilline is het oudste en bovendien de meest voorkomende vorm van antibiotica die in ons land wordt voorgeschreven. Veel mensen hebben echter het vermoeden dat ze allergisch zijn voor dit geneesmiddel, zonder dat ze het zeker weten.

Denk je allergisch te zijn voor penicilline? Dan is het altijd goed om dit te laten onderzoeken. Een misplaatste penicilline-allergie kan namelijk vervelende gevolgen hebben.

Penicilline

Penicilline, dat in 1928 al werd uitgevonden, zorgt ervoor dat ziekmakende bacteriën worden uitgeschakeld waardoor je van verschillende ziektes kunt genezen. Dit gebeurt doordat de stof een enzym blokkeert dat betrokken is bij de bouw van de celwand van bacteriën. Daardoor kunnen de bacteriën niet verder groeien en sterven ze af. Het middel wordt gezien als één van de belangrijkste medicijnen van de twintigste eeuw, omdat het ervoor heeft gezorgd dat bacteriële infecties zoals een blaasontsteking of luchtweginfectie niet meer dodelijk zijn.

Vermeende allergische reactie

Toch bestaat bij tien op de honderd mensen het vermoeden dat ze allergisch zijn voor dit antibioticum. Dit komt waarschijnlijk doordat het middel net als andere medicijnen vervelende bijwerkingen kan veroorzaken. Zo krijgen sommige mensen last van bijvoorbeeld lichte misselijkheid, diarree, hoofdpijn of vaginale jeuk wanneer ze het middel gebruiken. Bovendien wordt het middel vaak ingezet bij infecties die huidklachten veroorzaken. Daardoor worden klachten als huiduitslag, rode bultjes en jeuk ook snel gezien als een allergische reactie. Dit wil echter niet altijd zeggen dat dat ook daadwerkelijk zo is. Van alle mensen met vermeende penicilline-allergie blijkt maar 1 procent écht allergisch.

Vervelende gevolgen

Hoewel er ook andere effectieve antibiotica zijn tegen een bacteriële infectie, is het goed om eerst zeker te weten of je écht allergisch bent voor penicilline. Dit middel is namelijk de goedkoopste vorm van antibiotica en werkt bovendien het beste. Bovendien kan het de genezing vertragen als er eerst gezocht moet worden naar een alternatief geneesmiddel. Door de tijd die dit kost, kan het zijn dat de klachten van de bacteriële infectie verergeren, waardoor een eventuele ziekenhuisopname onnodig langer duurt.

Zo weet je zeker of je allergisch bent voor penicilline

Vermoed je dat je wel allergisch bent voor penicilline? Dan is het altijd goed om dit te laten checken. Wanneer je daadwerkelijk allergisch bent kan je in ernstige gevallen namelijk last krijgen van ademhalingsproblemen, buikkrampen, duizeligheid, epileptische aanvallen, pijn op de borst, flauwvallen of kun je zelfs een anafylactische shock krijgen. Door middel van een simpele huidtest kan een arts snel zien of er wel of niet sprake is van een allergie. Bij deze test wordt door middel van een kleine naald een lichte dosis penicilline in de onderarm geprikt. Wanneer er binnen 15 minuten een soort muggenbult ontstaat is er daadwerkelijk sprake van een allergie. Soms wordt voor de zekerheid nog een tweede prik gedaan, waarbij de naald dieper in de huid gat. Om het vermoeden helemaal uit te sluiten kan de arts eventueel ook nog een normale dosis via de mond toedienen om zekerheid te geven.

Lees ook
Moeten we ons zorgen maken om antibioticaresistentie?

Bron | MAX Vandaag
Beeld | iStock

Ook interessant