Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ben je appel- of peervormig? Dít zegt het over de gezondheid van je hart

young-woman-holding-apple-and-pear.jpg

Overgewicht is slecht voor je gezondheid, dat weten we allemaal. Maar nu blijkt dat het niet zozeer de hoeveelheid vet is die bepaald hoeveel risico je loopt op hart- en vaatziekten, maar wáár dat vet zich bevindt.

Wetenschappers van het Albert Einstein-college onderzochten bijna twintig jaar lang meer dan 2.500 vrouwen om meer te weten te komen over de connectie tussen lichaamsvet en het risico op hart- en vaatziekten. Hieruit bleek niet dat niet alleen het vetpercentage of de BMI belangrijk is, maar de plek waar het vet zich bevindt.

Drie keer meer kans

De vrouwen met de hoogste hoeveelheid vet rondom de taille en het minste vet op de benen hadden drie keer zoveel kans op hart- en vaatziekten dan vrouwen met juist weinig vet op hun taille en meer op hun benen. Oftewel, vrouwen met een appelvormig figuur lopen meer risico dan vrouwen met een peervormig figuur.

Stress

Gelukkig kun je zelf ook een beetje beïnvloeden waar het vet in je lichaam heengaat. Vet op de buik en taille wijst vaak op een ongezonde versie van overgewicht, welke vaak voortkomt uit stress. En grote hoeveelheden stress geven juist weer meer risico op hart- en vaatziekten. Je stress verlagen is dus een eerste stap richting een verminderd risico. Vaker mediteren of eerder gaan slapen kan hier al een heleboel bij helpen.

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Lees meer over lekker en gezond leven in deze bruisende Margriet-special. Vol weetjes, tips, uitgebreide interviews en onderzoeken. Bestel hier.

Ook interessant