Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nieuwe ontdekking maakt diagnose en behandeling PCOS makkelijker

ontdekking-subtypes-maakt-diagnose-en-behandeling-pcos-makkelijker.jpg

Het polycysteus ovarium syndroom (PCOS): ongeveer één op de tien vrouwen heeft last van deze aandoening, maar door de uiteenlopende klachten is een diagnose stellen lastig. Een nieuwe ontdekking van subtypes van PCOS zou dat proces een stuk makkelijker moeten maken.

Er is momenteel nog geen werkende behandeling voor PCOS, maar daar zouden deze subtypes ook een verschil in kunnen maken.  

Symptomen van PCOS

PCOS staat dus voor polycysteus ovarium syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. Die cysten hebben invloed op de eisprong, waardoor vrouwen met deze aandoening vaak een onregelmatige menstruatie hebben. Naast gevolgen voor de vruchtbaarheid kan PCOS ook zorgen voor gewichtstoename, acne, haaruitval en beharing op vervelende plekken. De symptomen komen niet bij iedereen voor, en kunnen ook van persoon tot persoon erg verschillen. Daarnaast overlappen sommige klachten met andere aandoeningen, bijvoorbeeld endometriose.

Moeilijke diagnose

Er is geen enkele test die PCOS weet te diagnosticeren; meestal zijn daarvoor bloedonderzoek, lichamelijk onderzoek en een inwendige echo nodig om te kijken of je voldoet aan de criteria die horen bij deze aandoening. Omdat de diagnose niet makkelijk is, lopen miljoenen vrouwen wereldwijd rond met klachten zónder diagnose.

Nieuw onderzoek

Gelukkig is er deze maand een grote stap gezet op het gebied van PCOS: een nieuwe, baanbrekende ontdekking kan de diagnose een stuk makkelijker maken. Amerikaanse onderzoekers hebben voor het eerst genetische subtypes van PCOS ontdekt. Deze uitkomst van het onderzoek is een enorme stap in de zoektocht naar een oorzaak van PCOS. Ook kunnen de subtypes helpen om de diagnose PCOS te stellen, mogelijk zelfs al voor er klachten ontstaan.

Voor het onderzoek naar de subtypes hebben de wetenschappers de medische gegevens van honderden vrouwen met PCOS bestudeerd. Na het analyseren van al die informatie, konden ze twee subtypes van PCOS identificeren die beide een andere genetische structuur hebben.

Lees ook: Wat zijn de symptomen van PCOS en hoe wordt het behandeld?

Twee subtypes van PCOS

Het eerste subtype is het ‘reproductieve’ type. Vrouwen met PCOS in deze categorie hebben een hoog gehalte van het lichaamseigen luteïniserend hormoon (LH) in hun bloed, dat zorgt voor de eisprong. Ook hebben ze meer geslachtshormoonbindend globuline (SHBG) in hun bloed; een eiwit dat de hoeveelheid testosteron in het lichaam reguleert. Mensen met deze vorm van PCOS hebben over het algemeen een lagere BMI-score en een lagere insulinespiegel. Bij subtype 2, de meer ‘metabolische’ variant die alles te doen heeft met de stofwisseling, zijn de cijfers juist andersom. Dat betekent dus dat vrouwen met dit subtype van PCOS juist hogere BMI’s hebben en een hoge insulinespiegel. Zij hebben weer lagere hoeveelheden LH en SHBG in hun lichaam.

Betere diagnose en behandeling

De ontdekking van de subtypes van PCOS is pas gedaan, dus er moet nog meer aanvullend onderzoek gedaan worden. Maar in de praktijk betekent deze ontdekking wel dat artsen via genetisch onderzoek PCOS zouden kunnen diagnosticeren. En dat zal de patiënten ten goede komen, zeggen de onderzoekers. In plaats van te kijken naar symptomen en deze te beoordelen, zou een diagnose nu objectief gesteld kunnen worden.

En dat is niet het enige voordeel van deze ontdekking. De twee subtypes verklaren ook waarom vrouwen met PCOS zulke uiteenlopende klachten hebben. Ze kunnen een andere vorm van het syndroom hebben, waardoor zij andere symptomen krijgen. Die verschillende soorten van PCOS hebben een andere aanleiding, en dus ook een andere behandeling nodig. Hoewel er nu alleen een algemene behandeling is die bij veel vrouwen niet werkt, zou dit onderzoek kunnen leiden tot effectieve, gespecialiseerde hulp voor vrouwen in de subcategorieën.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Well + Good, Stichting PCOS
Beeld | iStock

Ook interessant