null Beeld

Pas op met gezondheidsapps: de metingen zijn niet altijd betrouwbaar

Het is natuurlijk superhandig dat we tegenwoordig alles op kunnen zoeken op internet, en met een smartwatch of stappenteller vaak ook nog een hartslagmeter om onze pols hebben. Maar toch moet je die gezondheidsapps en hun metingen niet zomaar geloven, want ze blijken niet altijd betrouwbaar te zijn. 

Volgens het het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) kunnen gezondheidsapps ook juist leiden tot een hoop onnodige ongerustheid.

Internet in plaats van dokter

In plaats van direct naar de dokter te stappen, gebruiken steeds meer mensen het internet om hun gezondheidsvragen te beantwoorden. Door gezondheidsapps en smartwatches zijn we beter op de hoogte van onze gezondheid: we houden ons gewicht, onze hartslag en hoeveel beweging we krijgen continu bij. Volgens het CEG bespaart de overheid zo heel wat geld, een positieve verandering.

Onjuiste adviezen en metingen

Toch waarschuwen ze dat we niet ineens blind moeten gaan vertrouwen op wat het internet of een app ons vertelt. Adviezen op het internet kloppen niet altijd, en de hartslagmeter van bijvoorbeeld een smartwatch is zeker niet zo betrouwbaar als die van een arts.

Door onjuiste adviezen van gezondheidsapps kunnen mensen denken dat er niets aan de hand is, en daarom geen dokter opzoeken terwijl dat wel nodig zou zijn. Zo zouden zij dus hun gezondheid in gevaar kunnen brengen. Daarnaast kunnen mensen ook juist denken dat er iets heel ernstigs aan de hand is, terwijl het allemaal wel mee blijkt te vallen. Op die manier brengen apps en metingen heel veel onrust, terwijl dat niet nodig is.

Lees ook: Dit is waarom je moet uitkijken met apps op het gebied van afvallen

Strengere normen

Minister Bruins van Medische Zorg en Sport is wel een voorstander van gezondheidsapps omdat ze tijd en geld besparen voor de arts én de patiënt. Hij ziet ook in dat het belangrijk is dat we technologie kunnen vertrouwen. Daarom komen er vanaf mei dit jaar strengere normen waaraan apps moeten voldoen. Volgens Bruins zullen de apps dan een stuk betrouwbaarder worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CEG, AD

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden