Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Pas op met deze kleurstoffen

kleurstoffen.jpg

Kinderen zijn dol op felgekleurde snoepjes en frisdranken. Maar ze kunnen er wel hyperactief van worden. Reden voor supermarktketen Albert Heijn om producten voor kinderen met beruchte kleurstoffen uit de schappen te halen. Om welke stoffen gaat het en hoe schadelijk zijn ze?

Voordat een kleurstof of een ander E-nummer – zoals een conserveermiddel of geurstof – aan een product wordt toegevoegd, is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de stof. De meeste E-nummers zijn daarom ook veilig. Toch hebben sommige een slechte naam, omdat ze klachten zouden kunnen veroorzaken.

Om welke kleurstoffen gaat het?

Zo voert consumentenorganisatie foodwatch sinds vorige maand actie tegen producten waar de zogenoemde ‘Southampton Six-kleurstoffen’ in zitten. Op deze producten moet sinds 2010 al een veiligheidswaarschuwing staan waarin wordt gewaarschuwd dat het de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig kan beïnvloeden. Foodwatch vindt echter dat deze kleurstoffen helemaal niet in voedsel thuishoren.

Het gaat om de volgende kleurstoffen:

– E102 (tartrazine)
– E104 (chinolinegeel)
– E110 (zonnegeel)
– E122 (karmozijn)
– E124 (ponceau 4R)
– E129 (allurerood)

De beruchte kleurstoffen worden de ‘Southampton Six’ genoemd omdat het wetenschappers van de Universiteit van Southampton waren die ontdekten dat ze hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken.

Waar zitten ze in?

De kleurstoffen zitten voornamelijk in frisdrank en snoep, maar ook in dressings, bonbons, bakproducten en zelfs in vitaminepillen en medicijnen. Albert Heijn gebruikt sinds 2010 al geen kleurstoffen meer in eigen-merk-producten voor kinderen. Het is de bedoeling dat eind 2016 ook geen A-merken voor kinderen meer verkocht worden met deze E-nummers erin.

Hoe weet je of ze in een product zitten?

Zie je geen E-nummers in de ingrediëntenlijst op een verpakking staan? Dat betekent helaas niet dat er geen E-nummers in het product zitten. Vanwege hun slechte imago kiezen veel fabrikanten er namelijk voor om de volledige naam van een stof te vermelden in plaats van het E-nummer, bijvoorbeeld tartrazine in plaats van E102. Als je conserveringsmiddelen, geur- en kleurstoffen liever vermijdt, is het dus verstandig om ook de volledige namen te onthouden…

Nog makkelijker is het natuurlijk om zo veel mogelijk onbewerkte producten te eten en drinken. Dat is sowieso een stuk gezonder.

Nog meer beruchte E-nummers

Behalve kleurstoffen, hebben ook sommige conserveringsmiddelen en smaakversterkers een slechte naam. Dit zijn de bekendste voorbeelden >

Wat voor stofje is dit nou weer?!

Wil je altijd en overal kunnen opzoeken wat een E-nummer of keurmerk betekent? Download de iPhone-app van het Voedingscentrum en je kunt het meteen checken als je in de supermarkt staat. Op deze informatiepagina van het Voedingscentrum vind je ook meer informatie over E-nummers en waarin ze voorkomen.

Meer over E-nummers

lees je in Margriet 36. Deze is online (na) te bestellen via Tijdschrift365.nl.

Bron | rtvnh.nl

 

Ook interessant