Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Pas op! Je (klein)kinderen kunnen écht blind worden van hun mobieltje

vreemd-telefoontje-uit-buitenland.png

Wetenschappers vermoedden het al langer, maar nu lijkt het echt bevestigd. Kinderen die lang op hun smartphone of tablet kijken, kunnen hier bijziend en zelfs blind van worden. Volgens onderzoek van het ErasmusMC heeft op dit moment al een kwart van de 13-jarige kinderen in Rotterdam moeite met scherp zien in de verte, omdat ze zo vaak op hun mobieltje zitten te turen.

De problemen ontstaan doordat kinderen te lang te dicht op een beeldscherm zitten te kijken. Hierdoor dwingen ze hun ogen om zich aan te passen aan een korte kijkafstand. Als kinderen dit niet regelmatig onderbreken door even letterlijk uit te zoomen en in de verte te kijken, kunnen er afwijkingen in hun jonge ogen ontstaan. Dit kan op den duur bijziendheid of zelfs blindheid veroorzaken.

Steeds meer kinderen bijziend

Iemand die bijziend is, kan in de verte niet goed scherp zien. Vroeger zagen wetenschappers dit probleem vooral bij kinderen die veel met hun neus in de boeken zaten. Maar tegenwoordig zit bijna elk kind een paar uur per dag op een tablet of smartphone te turen. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dan ook dat steeds meer kinderen last van bijziendheid krijgen. In het begin van de studie was 2,5 procent van de 6-jarige kinderen bijziend. Inmiddels, zeven jaar verder, heeft een kwart van deze kinderen er al last van.

Jonge ogen hebben daglicht nodig

Behalve afwisseling hebben kinderogen ook daglicht nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. De wetenschappers adviseren ouders en scholen daarom om kinderen minstens twee uur per dag buiten te laten spelen. Op die manier kijken ze ook automatisch naar dingen in de verte. “Wij hanteren de 20-20-2 regel,” vertelt Jan Roelof Polling, onderzoeker bij het Erasmus MC in het AD. Dit houdt in dat een kind na 20 minuten lezen of turen een pauze inlast en minstens 20 minuten in de verte kijkt en ontspant. “De 2 staat voor twee uur per dag buitenspelen, omdat buitenlicht belangrijk is voor de ogen.”

Nog een advies: let er op dat kinderen hun boek op minimaal dertig centimeter afstand houden en niet lezen in het donker.

Volwassenen lopen geen risico meer

Volwassenen met een smartphoneverslaving hoeven zich overigens geen zorgen te maken. Bijziendheid ontwikkel je in je jeugd. “Als je de twintig gepasseerd bent, maakt het voor de ogen niet zoveel meer uit,” vertelt oogarts Caroline Klaver van het Erasmus MC aan RTV Rijnmond. “Tot die tijd moet je extra verstandig omgaan met je ogen.”

Bron | Erasmus MC, NPOradio1.nl, iStock (foto)

Lees ook

Dit zijn de vijf slechtste dingen om te eten voordat je naar bed gaat
Wat moet je doen als er bij je wordt ingebroken terwijl je thuis bent?
Waar gaat een wind naartoe als je hem inhoudt?

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant