null Beeld

Pas op: déze gevaarlijke bacterie in kip besmet mensen vaker dan salmonella

De bekende salmonellabacterie die voor vervelende voedselinfecties kan zorgen heeft er concurrentie bij: de onbekendere bacterie campylobacter in rauwe kip blijkt inmiddels namelijk meer mensen te besmetten.

Daarom waarschuwt het Voedingscentrum om extra voorzichtig te zijn.

Campylobacter in rauwe kip

De campylobacter is een bacterie die voorkomt in de darmen van dieren. Via hun uitwerpselen komt deze bacterie naar buiten en hij overleeft vervolgens op voedingsmiddelen. Daarnaast kan bij het slachten van dieren de campylobacter-bacterie vrijkomen. Vooral wanneer vlees niet goed doorbakken is, kun je hier ziek van worden. Campylobacter komt overigens niet alleen voor op rauwe kip, maar ook op rauw rund- en varkensvlees, in rauwe melk en zelfs op rauwe groenten. Deze bacterie overleeft zowel in zoet als zout water, waardoor besmet water de campylobacter op groenten kan overbrengen, en ook schaal- en schelpdieren een voedselinfectie kan veroorzaken. Vooral kippen blijken de grootste besmettingsbron te zijn. Er is maar een kleine hoeveelheid van deze campylobacter-bacteriën nodig om hier ziek van te worden.

Meer besmettingen met campylobacter

Inmiddels loopt het aantal voedselinfecties door campylobacter de afgelopen jaren dusdanig op, dat hier op dit moment meer mensen ziek van worden dan van salmonella. Het Voedingscentrum laat weten dat uit een Brits onderzoek blijkt dat met jaarlijks 25.000 besmettingen de campylobacter in Europa bezig is met een opmars. In ruim de helft van deze campylobacterbesmettingen is (rauwe) kip de bron.

Klachten

Gelukkig leiden de meeste besmettingen van de campylobacter-bacterie niet direct tot zeer ernstige klachten. Je kunt hierdoor wel buikpijn en diarree krijgen, soms met bloed. Ook kun je griepachtige klachten krijgen. Al deze symptomen kunnen binnen 48 uur tot 1 week na de besmetting optreden. Gemiddeld krijg je na drie dagen last en houden de klachten zo’n vijf tot zeven dagen aan. Toch houden sommigen nog wekenlang last van darmkrampen. Vooral mensen met een lage weerstand, ouderen, jonge kinderen en zwangere vrouwen zijn gevoelig voor een campylobacterbesmetting. Volgens het RIVM zijn er jaarlijks ruim 100.000 gevallen die voor darmontstekingen en diarree zorgen en overlijden er jaarlijks enkele tientallen aan zo’n infectie.

Lees ook: 6 vormen van buikpijn die je beter niet kunt negeren

Aantasting van het zenuwstelsel

De campylobacter kan in hele uitzonderlijke gevallen leiden tot het Guillain Barré-syndroom. Jaarlijks zijn dit ongeveer 60 gevallen. Deze aandoening tast het zenuwstelsel aan en kan in sommige gevallen blijvende spierzwakte veroorzaken, met pijn en zelfs polioachtige klachten.

Een campylobacterbesmetting voorkomen

Om een besmetting van de campylobacter te voorkomen moet je je producten goed verhitten door ze te koken, bakken of braden. Pas bij gepasteuriseerde of gekookte producten doodt je deze bacterie. Bak je vlees dus goed gaar. Door je producten eerst in te vriezen verklein je wel de kans op een besmetting, maar de kou doodt niet alle bacteriën. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum om je handen voor het koken en na het aanraken van rauw vlees goed te wassen. Het keukengerei dat je gebruikt direct met heet water en afwasmiddel af te wassen en bestek waarmee je rauw vlees aanraakt niet meer in gaar eten te gebruiken. Ook is het verstandig een verschillende ondergrond voor rauw vlees en de rest van je producten te gebruiken. Wees ook voorzichtig met het druipvocht van ontdooide kip. Gebruik geen rauwe melk of melkproducten en was je groenten en fruit grondig af.

En was als laatste na het aanraken van (huis)dieren altijd goed je handen, in het speciaal als ze last hebben van diarree of je in aanraking met hun ontlasting bent gekomen.

Bron | MaxVandaag, Voedingscentrum, RIVM

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden