null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Pas maar op: verkeerd licht is volgens deze deskundige net zo slecht als ongezond eten

Als je extra op je gezondheid wilt letten, weet je wat je te doen staat. Eerder in bed kruipen, meer groente eten, regelmatig bewegen... Maar wist je ook dat het 'juiste' licht óók in dit rijtje thuishoort? 

Uit onderzoek van lichtwetenschapper Karl Ryberg blijkt dat licht een grote invloed heeft op ons brein. "Ik wilde weten wat er in het brein gebeurt door licht," zegt hij tegen Metro. "Waarom reageren we zo op licht en kleur? Dat was destijds nog nooit onderzocht." Een van zijn belangrijkste conclusies? "We eten geen junkfood als we gezond willen blijven. Zo zouden we ook met licht moeten omgaan."

Biologische klok

Volgens Ryberg, die al veertig jaar onderzoek doet naar de invloed van licht op het brein, reageert ons brein nog steeds hetzelfde op licht als drie miljoen jaar geleden. "De mens komt oorspronkelijk uit Afrika," legt Ryberg uit. "We hebben daardoor nog steeds een voorkeur voor een overvloed aan licht en kleuren." Maar sinds die tijd hebben mensen zich verspreid over de hele wereld, ook naar 'on-Afrikaanse oorden' als Scandinavië en Canada. Als we de lichtdeskundige mogen geloven, doen die plekken rare dingen met ons brein. "In de winter is het er te donker en in de zomer juist te licht. De biologische klok raakt hierdoor van slag, wat ervoor kan zorgen dat mensen manisch worden in de zomer en depressief in de winter."

Verhouding tussen licht en donker

De lente en herfst zijn de gunstigste seizoenen voor het welzijn van de mens, vanwege de verdeling van lichturen over een etmaal. Het is dus niet raar wanneer je in deze periodes beter slaapt dan in de winter en zomer. Ryberg: "Je lichaam synchroniseert als het ware met de licht-donkerverhouding." Kom je te weinig in aanraking met licht, dan kan dat leiden tot een winterdepressie. "Vooral vrouwen hebben daar last van, omdat zij een superieure kleurenvisie hebben. In het winter hebben we te maken met veel grijs, daar lijden vrouwen onder."

Niet alleen de hoeveelheid licht heeft een grote invloed op de hersenen, ook de kwaliteit ervan is van belang. "Licht moet wit zijn, maar er kunnen veel meer kleuren voorkomen," verklaart de lichtonderzoeker. "Van blauw licht blijf je bijvoorbeeld wakker, doordat je brein het associeert met de dag. In de avond kleurt de lucht oranje en daar wordt je brein juist moe van."

Type lichtbron

Naast kleur speelt ook het type lichtbron een rol. Je kunt volgens Ryberg dan ook maar beter investeren in kwaliteitslampen. "Zoals goedkoop junkfood slecht is voor je lijf, is goedkoop licht slecht voor je hersenen." Er zijn maar weinig mensen die stilstaan bij dit feit. "En dat terwijl je brein als het ware licht 'eet'. Je kunt nog zo'n mooi brein hebben, met slecht licht maak je het kapot." Dit uit zich vooral in vermoeidheid. Flikkerend licht van een laptop of tl-buizen versterken het vermoeide gevoel, ledlichten zouden daarentegen wél opwekkend zijn.

Geurkaarsen

Een opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat ook kaarslicht niet goed is voor met je brein. "Kaarslicht filtert de zuurstof uit de lucht, daardoor word je moe." Vooral geurkaarsen zijn volgens Ryberg funest. "Heel gezellig en knus natuurlijk, maar geurkaarsen zijn eigenlijk niets minder dan vergif."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | metronieuws.nl

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden