Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wereld Parkinsondag: zes vragen en een indrukwekkend filmpje

handen-vasthouden.jpg

Vandaag, 11 april, is uitgeroepen tot Wereld Parkinsondag. Naar schatting leven zo’n 40.000 Nederlanders met deze ziekte. Wat is parkinson precies en welke invloed heeft de ziekte op het dagelijks leven? Daarom: vijf vragen en antwoorden over de ziekte van Parkinson en een indrukwekkend filmpje. 

Wat is Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een ongeneeslijke – maar niet dodelijke – ziekte waarbij zenuwcellen in de middenhersens langzaam afsterven. Hierdoor wordt onvoldoende dopamine aangemaakt, de stof die ervoor zorgt dat de opdrachten van de hersens goed door het lichaam worden uitgevoerd.

Onze hersens regelen het bewegen van ons lichaam zo veel mogelijk automatisch, net als een automatische piloot in een vliegtuig. Alle onderdelen worden vanzelf goed op elkaar afgestemd. Bij de ziekte van Parkinson gaat de ‘automatische piloot’ haperen, zodat het bewegen minder vanzelf gaat en bewuster moet gebeuren.

Wat zijn de symptomen?

Deze ziekte kan behalve fysieke gevolgen zoals trillen en verstijving ook concentratie- en geheugenstoornissen en of een persoonlijkheidsverandering tot gevolg hebben. Parkinson is een progressieve aandoening, de symptomen worden in de loop der tijd steeds ernstiger.

Aan de hand van de symptomen wordt de diagnose gesteld. Meestal openbaren de eerste verschijnselen zich in de regel tussen vijftig en zeventig jaar, met de grootste kans tussen zeventig en tachtig jaar. Maar helaas ziet het ParkinsonFonds ook een alarmerende stijging onder dertigers en veertigers.

Wat is freezing?

Sommige patiënten krijgen te maken met freezing: tijdens het starten met lopen, bij het draaien of het passeren van een deuropening kan iemand met parkinson ineens ‘bevriezen’ en aan de grond genageld blijven staan. Het kan veel moeite kosten om uit deze positie te komen en meestal moet iemand daarbij worden geholpen.

Op de site van Parkinson Vereniging lees je meer over freezing en over de trucjes waardoor je iemand weer op gang helpt. In deze video zie je wat er op zo’n moment gebeurt:

 

Is parkinsonisme hetzelfde als parkinson?

Parkinsonisme is een verzamelnaam van allerlei aandoeningen die op de ziekte van Parkinson lijken. Een verschil is dat bij parkinsonisme de oorzaak meestal aan te wijzen is. Zo kan het een gevolg zijn van een late complicatie van de Spaanse griep, van vergiftiging met koolmonoxide of van vergiftiging met mangaan.

Is het erfelijk? En behandelbaar?

De oorzaak van parkinson is onbekend, hoewel hierover inmiddels wel diverse theorieën zijn ontwikkeld. De ziekte is in zo’n drie tot vier procent van de gevallen erfelijk en niet besmettelijk. Genezing is (nog) niet mogelijk, maar er zijn wel medicijnen en behandelingen om de symptomen te bestrijden, waardoor de kwaliteit van het leven van de patiënt verbetert.

De levensverwachting voor parkinson patiënten is door de huidige behandelingsmethodes en therapieën ook vrijwel even groot als die van niet-patiënten.

Wat kun jij doen?

Stichting ParkinsonFonds zet zich al jaren in om de ziekte van Parkinson te overwinnen en financiert daarom belangrijk onderzoek van vooraanstaande medici en wetenschappers. Wil jij ze daarbij steunen? Doneer ook voor dit onderzoek of start zelf een actie.

Bron Parkinson Vereniging, Hersenstichting
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant