Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je precies twee paranoten per dag zou moeten eten

paranoten.jpg

Noten zijn gezond, dat weten we inmiddels. Een handje ongezouten noten eten is een goede manier om je dagelijkse dosis gezonde vetten binnen te krijgen. Maar wist je dat het eten van precies twee paranoten per dag nóg een groot gezondheidsvoordeel met zich meebrengt?

Paranoten geven je namelijk precies de juiste hoeveelheid selenium die je per dag binnen moet krijgen.

Het belang van selenium

Selenium is belangrijk voor een goede werking van je schildklier. Daarnaast meldt het Voedingscentrum dat het mineraal rode bloedlichaampjes en cellen beschermt tegen beschadiging, wat je weerstand ten goede komt. Verder maakt selenium zware metalen die soms in voeding terecht kunnen komen minder giftig. 

Twee paranoten per dag

Twee paranoten per dag is al voldoende om niet te hoeven suppleren, want zo krijg je precies de juiste dosis selenium binnen om de gezondheidsvoordelen voor bijvoorbeeld je schildklier ervan te plukken. Toch is het belangrijk om er niet handenvol van te eten, zoals je met andere noten wellicht wel doet. Endocrinoloog Brittany Henderson vertelt aan Mind Body Green waarom twee à drie paranoten per dag voldoende is.

Spoorelement

“Paranoten zijn een spoorelement; een mineraal waarvan het lichaam maar weinig nodig heeft. Deze betreffende noten zijn zo hoog in het spoorelement, dat je er al snel te veel van binnen kunt krijgen”, verklaart ze. Voor volwassenen is het aanbevolen om 55 microgram selenium per dag binnen te krijgen, en slechts één paranoot kan tussen de 68 en 91 microgram bevatten – dus slechts één noot overtreft de aanbeveling al”, legt Henderson uit.

Nare klachten

Het betreft dus echt een gevalletje less is more. Want eet je te veel paranoten? Dan kun je nare klachten krijgen, zoals huiduitslag, duizeligheid en misselijkheid. Dus als je al seleniumbronnen in je dieet binnenkrijgt – denk aan tonijn, heilbot, sardines en zonnebloempitten – is het verstandig niet óók nog paranoten te eten.

Bron | Mindbodygreen
Beeld | Getty Images

Margriet 23 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: wat hebben we geleerd van onze liefdes, influencers van boven de vijftig, een interview met Daphne Lammers, binnenkijken in een cottage garden en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant