null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Paracetamol tijdens zwangerschap zorgt mogelijk voor gedragsproblemen kind

Wanneer je tijdens je zwangerschap last hebt van kramp of andere vormen van pijn, kun je maar beter geen paracetamol nemen. Uit onderzoek van de universiteit van Bristol blijk namelijk dat het gebruik van deze pijnstiller mogelijk kan lijden tot aandachtsproblemen bij jonge kinderen.

Grootschalig onderzoek

Paracetamol is een veel gebruikte pijnstiller. Ook vrouwen die zwanger zijn, krijgen nog vaak het advies om dit middel te gebruiken. Maar Britse wetenschappers waarschuwen nu dat aanstaande moeders toch maar beter met dit middel uit kunnen kijken. De onderzoekers bekeken de gegevens van een studie onder 14.0000 kinderen die geboren zijn in de jaren 90. Van de moeders had 43 procent aangegeven paracetamol te hebben gebruikt terwijl ze in verwachting waren. Vervolgens bekeken de wetenschappers de resultaten van IQ-, geheugen en ontwikkelingstesten van de kinderen. Ook werd het temperament en eerdere gedragsmetingen van de kinderen onderzocht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Jonge kinderen

Uit de resultaten bleek dat er een verband was tussen de inname van paracetamol tijdens de zwangerschap en hyperactiviteit en aandachtsproblemen bij kinderen. Met name bij jongens. De onderzoekers zagen ook een verband met ander moeilijk gedrag bij jonge kinderen, dat niet kon worden verklaard door andere redenen zoals medicatie of sociale factoren. Het effect was vooral zichtbaar bij jonge kinderen. Tegen de tijd dat de kleintjes het einde van de basisschool bereikten, was het effect niet langer meetbaar.

Meer nadelige effecten

Volgens hoofdonderzoeker Jean Golding is het niet de eerste keer dat uit onderzoek blijkt dat het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap mogelijk risicovol is voor het ongeboren kind. "Onze bevindingen dragen bij aan een reeks resultaten met betrekking tot mogelijke nadelige effecten van het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap. Hierbij kun je denken aan problemen met astma of gedrag bij het kind. Het bevestigt dat vrouwen voorzichtig moeten zijn bij het nemen van medicatie tijdens de zwangerschap.”

Kleine kanttekening

Toch moeten we ook niet al te ongerust zijn. Golding benadrukt dat dit onderzoek geen oorzakelijk verband aantoont. "De resultaten moeten nu in een ander onderzoek worden onderzocht. Ons onderzoek toont alleen maar een verband tussen twee resultaten. In een ander onderzoek willen we uitzoeken of oudere kinderen van paracetamolslikkers vrij zijn van gedragsproblemen."

Lees ook

Onderzoekers: zware pijnstillers werken nauwelijks beter dan een placebo

Bron| Science Daily

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden