Paracetamol en ibuprofen: kun je die twee soorten pijnstillers combineren?  Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Paracetamol en ibuprofen: kun je die twee soorten pijnstillers combineren?

Bij milde pijnklachten kan een paracetamol vaak voldoende verlichting bieden, maar soms heb je sterkere middelen nodig om je beter te voelen. Kun je in zo’n geval een ibuprofen en een paracetamol combineren?

We zochten het uit.

Verschil tussen paracetamol en ibuprofen

Laten we eerst even kijken naar het verschil tussen paracetamol en ibuprofen. Je weet ongetwijfeld dat het allebei pijnstillers zijn, maar toch zitten er grote verschillen tussen deze twee pillen.

Paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is een veilig en gangbaar geneesmiddel en wordt gezien als de pijnstiller met de minste bijwerkingen. Mits je de doseringsvoorschriften volgt natuurlijk, zoals vermeld in de bijsluiter. In de meeste gevallen mag je drie keer per dag, één tot twee pillen van 500 milligram paracetamol gebruiken, maar lees altijd de bijsluiter of vraag advies aan de huisarts. Zeker als je wat ouder bent, minder dan vijftig kilo weegt of een leveraandoening hebt, kan dit afwijken.

Ibuprofen

Ibuprofen werkt ook pijnstillend en koortsverlagend, maar heeft daarnaast ook een ontstekingsremmend effect. Dat komt omdat deze medicatie behoort tot de NSAID’s (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs), een categorie waar bijvoorbeeld ook diclofenac en naproxen in vallen. Ibuprofen wordt dus vaak aangeraden als de pijn ontstaat door een ontsteking, bijvoorbeeld in je gewrichten. Vergeleken met paracetamol, kan ibuprofen voor veel meer bijwerkingen zorgen. De kans op ernstige maagklachten, maagzweren, maagbloedingen en zelfs hartinfarcten neemt namelijk toe als je het vaak slikt. Ook gaat dit middel met veel andere medicijnen niet goed samen; vraag daarom altijd advies aan een arts of apotheker over de wisselwerking met andere geneesmiddelen.

Paracetamol en ibuprofen combineren

Behalve als een arts anders voorschrijft, kun je altijd het best beginnen met een paracetamol als je milde pijn hebt. Werkt dat niet voldoende of is er sprake van een ontsteking, dan kun je vervolgens ibuprofen nemen. Maar kun je paracetamol en ibuprofen ook tegelijk nemen? Dat kan, mits je goed op de doseringen let. Het combineren van deze geneesmiddelen wordt regelmatig voorgeschreven door artsen wanneer er sprake is van een ontsteking óf wanneer een van de twee onvoldoende pijnstilling geeft. Omdat beide middelen een pijnstillende functie hebben, versterken ze deze namelijk wanneer je een combinatie neemt. Let wel goed op dat je de maximale dosering van de medicatie niet overschrijdt, want dat kan voor ernstige bijwerkingen zorgen.

Natuurlijk is het altijd verstandig om de huisarts te gaan voor je veranderingen aanbrengt in de medicatie die je slikt. Ook als je andere medicijnen naast de pijnstillers gebruikt, is het goed om te overleggen met de apotheker of huisarts.

Bron | Farmacotherapeutisch Kompas, Thuisarts, LUMC

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden