Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kende jij deze verrassende bijwerking van paracetamol al?

kende-jij-deze-verrassende-bijwerking-van-paracetamol-al.jpg

Paracetamol is wereldwijd een van de meest gebruikte pijnstillers, maar uit onderzoek is gebleken dat het pilletje bijzondere bijwerkingen heeft.

Wist jij dit al?

Bijwerking paracetamol

De Universiteit van Ohio heeft onderzoek gedaan naar de bijwerkingen van de pijnstiller. Hieruit blijkt dat paracetamol ervoor zorgt dat je inlevingsvermogen in anderen flink verstoord wordt. “Als je ruzie krijgt met je vriend of vriendin terwijl je net paracetamol hebt geslikt, kan het zijn dat je minder goed zult begrijpen wat je fout hebt gedaan”, vertellen de onderzoekers.

Verschillende foto’s

Het onderzoek werd uitgevoerd onder twee groepen met elk veertig studenten. In de eerste groep moesten de studenten een drankje met 1000 mg paracetamol drinken. De andere groep kreeg een placebo. Vervolgens bekeken de deelnemers een reeks van veertig foto’s, gevarieerd van onaangenaam (huilende kinderen) tot plezierig (kinderen die met katten spelen). Deze foto’s moesten zij beoordelen door aan te geven op welke schaal zij er geen emoties (1) of juist heel veel emoties (10) bij voelden. Wat bleek? De groep die de paracetamol had ingenomen, reageerde minder intens dan de andere groep.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Hersenen

“Naast een pijnstiller, is paracetamol dus ook een soort emotiestopper”, vertelt social psycholoog Geoffrey Durso tegenover The Guardian. Volgens de onderzoekers zou dit effect mogelijk verklaard kunnen worden doordat pijn en empathie zich in hetzelfde gedeelte van de hersenen bevinden. Wanneer je een pijnstiller als paracetamol gebruikt, neemt dat de pijn weg, maar waarschijnlijk dus ook een deel van je inlevingsvermogen. Het is nog niet bekend of ditzelfde effect optreedt bij ibuprofen.

Bron | The Guardian
Beeld | Getty Images

Ook interessant